Tips & verhalen
voor nieuwe
levensgenieters
Wist je dat 4 op de 10 kankergevallen vermeden kunnen worden dankzij een gezonde levensstijl en leefomgeving? Het is tijd voor een nieuwe vorm van genieten. Voor een gezond-bourgondische aanpak. De Nieuwe Levensgenieter inspireert je graag.
Gebruik zeker onze tips. Smul van de lekkere recepten. En leer bij van onze culinaire en wetenschappelijke experts. Santé!

Tips
Ain't no party like a ... Help, hoe organiseer ik een alcoholarm etentje of feest?
Feest? Fantastisch! Zeker ook als je ervoor kiest om eens wat meer alcoholvrije drankjes te schenken. Met deze tips ben je zo vertrokken voor een hele feestmarathon. Want wedden dat je gasten maar wat graag opnieuw zullen langskomen?
Haal alles uit de (koel)kast
Niets schreeuwt zo luid dat iemand welkom is als een aperitief bij aankomst. Gelukkig zijn er heel wat makkelijke manieren om een feestelijk huisaperitief op tafel te toveren (zie verder), zonder en met alcohol. ‘Eigenlijk bied je best evenveel opties voor alcoholvrije als voor alcoholische dranken aan’, zegt professor communicatiewetenschappen Charlotte De Backer (Universiteit Antwerpen), die zich specialiseert in interpersoonlijke communicatie en de rol die voeding daarin speelt. ‘Zet je alleen alcoholvrije dranken op het menu, dan ga je er zo sterk de nadruk op leggen dat sommige mensen zich misschien geviseerd gaan voelen. Of dat de gesprekken alleen nog daarover gaan. Terwijl de kans sowieso al groot is dat het thema besproken zal worden.’
Geen zin in Het Gesprek? Doe dan wat menig communicatiegoeroe doet en change the conversation. Maak bijvoorbeeld een mooie drankkaart en zet de drankjes per categorie in plaats van ze op te delen in alcoholvrij of niet. Biertjes samen, wijntjes ook, hetzelfde voor gemixte drankjes als mocktails en cocktails. Geef de alcoholvrije drankjes daarbij gerust een ereplaats bovenaan elke categorie. Of ga voor een heuse QR-code waarachter het drankenmenu van de dag zich schuilhoudt. Noem het afleiden, noem het toeleiden, zolang het maar werkt.

Haal alles uit de supermarkt
Ooit al eens zo’n pakje voorgesneden uitjes en spaghettigroenten gekocht, er een blik tomatensaus over gegoten en geserveerd als huisbereide pasta? Of fruitbrochettes gemaakt om in chocolade te dippen, zonder je snijplank en koksmes vuil te maken, met dank aan je plaatselijke supermarkt voor haar ruime aanbod aan voorgesneden ananas- en meloenblokjes? Wel, onthoud die instelling, want je kunt ze moeiteloos overzetten naar het afwerken van ‘zelfgemaakte’ alcoholvrije drankjes.
Want waarom het warm water - of een feestelijker alternatief - uitvinden als de supermarkten en hun leveranciers dat al in jouw plaats deden? Maak een verfijnde keuze uit hun gamma en ga dan wild in het opsmukken ervan.
Verfijnd? Omdat een deel van het groeiende 0,0-aanbod ook wel mierzoet is en bol – of blauw – staat van de additieven. Geen zorgen! Je zit zeker goed als je op het etiket meer leest over vruchten, kruiden en/of thee dan over toegevoegde suikers en kleurstoffen.
Opsmukken dan? Vul een ijsblokjesvorm met water en stukjes rood fruit, knal die de diepvriezer in en voeg de kleurrijke ijsblokken royaal toe aan elk glas. Of giet je aangekochte drankje in een karaf en voeg daar nog enkele citroenschijfjes en munt aan toe om je gasten te imponeren met je ‘huisgemaakte’ aperitief. Nog simpeler: met gemberconcentraat en enkele flessen bruisend water kom je ook al een heel eind.
Klinkende namen, creatieve twists: geef je drankjes een catchy naam die blijft hangen
Kies voor naam en faam
Dark ’n Stormy, Moscow Mule, El Diablo, Mojito … Om van Pornstar Martini nog maar te zwijgen. De namen van cocktails bekken vaak lekker. Zorg er dus voor dat de alcoholvrije drankjes die je serveert minstens even smakelijk klinken. Min & monnik in plaats van gin & tonic? Dat kan creatiever! Laat je gedachten de vrije loop, organiseer een brainstorm met je huisgenoten en zoek naar woordgrapjes die een belletje doen rinkelen in jullie familie of vriendenkring. Geen inspiratie? Dan is er een shortcut: zet het woord ‘virgin’ voor de originele cocktail. Geef toe: Virgin Passionata, Virgin Bloody Mary of Virgin Fizz, dat klinkt toch minstens even aantrekkelijk en exotisch?
Aan bierdrinkers kun je dan weer gemberbier suggereren. Het is niet jouw schuld dat dat eigenlijk gewoon frisdrank is. Had iemand anders maar eerder aan moeten denken. Nee, serieus, zowel de meest obscure microbrouwerij als het grootste biermerk heeft vandaag vaak alcoholvrije drankjes met klinkende, verfrissende namen. Inslaan, die handel! Een advies dat Tom Bridts, die regelmatig acties opzet ten voordele van Kom op tegen Kanker, alvast ter harte neemt. ‘In mijn koelkast liggen altijd verschillende alcoholvrije bieren. Mensen zijn daar vaak nieuwsgierig naar. Ook mijn (volwassen) kinderen grijpen er nu soms sneller naar dan naar een pintje met alcohol.’
{{tip}}
Steel van de sterren
Wat Viki Geunes, Tim Boury en hun collega-topchefs kunnen, kun jij ook. Bied bijvoorbeeld een BOB-arrangement aan bij de hoofdmaaltijd, en laat niet na om te benadrukken dat je je daarvoor hebt laten inspireren door wat in (sterren)restaurants al een tijdlang gangbaar is. Doe de wijnglazen minder vol, maar wel met het goede spul. Gooi er daarbij ook meteen een duur woord tegenaan: savoureren. Oftewel: met smaak genieten van.
‘Je kunt er inderdaad voor kiezen om tijdens feestmomenten eerder in te zetten op kwaliteit in plaats van op kwantiteit’, bevestigt Charlotte De Backer. ‘Je kunt ook afwisselen in wat je aanbiedt.’ Enter een concept als tea pairing, waarbij je per gang een kop warme of glas koude thee afstemt op je gerecht. Lekker, verrassend én betaalbaar!
Steel van de gasten
Dat sprankelende drankje uit dat ene winkeltje vlakbij waar je gasten wonen. Je weet wel, dat oranje flesje, met dat leuke etiket. Hoe heet dat nu ook weer? Soit, dat wil je dus al zo lang eens proberen. Of ze het zouden kunnen meebrengen naar het feestje, dat bespaart jou een extra ritje en hen een extra cadeau. Ja? Geweldig!
Ziedaar, je gasten zitten meteen mee in de sfeer, worden geprikkeld door de bubbels die ze zelf jouw richting uit vervoeren en zijn volledig klaar om dat alcoholbewuste feest een kans te geven. Het hoeft ook helemaal niet zo complex te zijn. Vraag hen wat fruit uit hun tuin mee te brengen voor de afwerking, of wat kruiden vanop hun keukenaanrecht. Of: steel geen producten, maar ervaringen. ‘Als ik vandaag samenzit met teamleden, worden er regelmatig alcoholvrije bieren vergeleken en besproken. Wat is echt lekker, wat misschien iets minder’, zegt Tom Bridts. ‘Maar soms concluderen we ook dat een glas wijn ook gewoon eens kan smaken’, lacht hij.
{{newsletter}}

Fact check
Alcohol en kanker, hoe werkt dat eigenlijk?
Het drinken van alcohol verhoogt je risico op minstens 7 types kanker. Maar hoe precies? Wat gebeurt er dan in het menselijk lichaam wanneer je alcohol drinkt?
Om te beginnen zijn er twee chemische stoffen in het spel:
- Enerzijds is er ethanol. Zo heet de alcohol die we drinken, in de chemie. In zijn pure vorm is het een smaakloze vloeistof die op zichzelf kankerverwekkend is.
- Anderzijds is er aceetaldehyde. Vooral die speelt een rol in het ontstaan van kanker door alcoholconsumptie.
Het zit ‘m in de afbraak
Die aceetaldehyde is een stof die ontstaat in je lichaam, wanneer het bezig is met alcohol afbreken. Je lever verzet in dat proces trouwens het meeste werk. De afbraak gaat in twee stappen:

Alcohol wordt eerst omgezet in aceetaldehyde. Dat wordt op zijn beurt omgezet in acetaat. Die laatste is een onschuldige stof. Maar de stof in de tussenstap is dat niet. Aceetaldehyde is kankerverwekkend.
Giftige ophoping
Drink je een beetje alcohol, dan kan je lichaam de aceetaldehyde snel verwerken. Dan brengt de stof weinig schade aan. Maar hoe meer alcohol je drinkt, hoe minder dat lukt. Dan krijg je een ophoping van aceetaldehyde. Die is giftig en kan schade veroorzaken aan je DNA (of het herstel ervan belemmeren). Zo kunnen afwijkende celdelingen ontstaan. En dus ook kanker.
Stofwisseling uit balans
Er zijn nog andere mechanismen in ons lichaam die invloed hebben. Oxidatieve stress bijvoorbeeld. Geen nood als dat geen belletje doet rinkelen. De term ‘stofwisseling’ doet dat waarschijnlijk wel. Dat mooie, chemische proces waarbij ons lichaam voedsel verbrandt om te kunnen functioneren. Het gebruikt dan zuurstof om aan de voedingsstoffen te verbinden. Dat heet oxidatie.
Tijdens de stofwisseling spelen vrije radicalen en antioxidanten een rol. Vrije radicalen stimuleren oxidatie. Antioxidanten remmen die juist af. Een balans die alcohol kan verstoren. Als er te veel vrije radicalen (wat kan gebeuren door alcohol) en te weinig antioxidanten zijn, krijg je oxidatieve stress. Je lichaam maakt dan meer zuurstofverbindingen aan dan gebruikelijk. Dat is schadelijk voor cellen en het DNA. Zo kan kanker ook ontstaan.
Alcohol gelinkt aan 7 types kanker
Het is wetenschappelijk bewezen dat het drinken van alcohol het risico verhoogt op minstens 7 types kanker: mond- en keelholtekanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, borstkanker, leverkanker, dikkedarmkanker en endeldarmkanker.
In 2020 werden ruim 4 op de 100 gevallen van kanker in de wereld, ofwel 741.000 kankers, veroorzaakt door het drinken van alcohol. Zo blijkt uit cijfers van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), het kankerinstituut van de WHO. In België ging het om zo’n 3200 gevallen.
Roken én alcohol drinken
Alcohol drinken én daarbij roken is schadelijker dan beide apart doen. Alcohol werkt namelijk als een soort oplosmiddel. Waardoor de kankerverwekkende stoffen uit tabak makkelijker je lichaam binnendringen.


Interview
'Appels brengen meer geld op dan wijn'
Een wijnverkoop. Daarmee zamelden Tom Bridts en zijn vrienden geld in om deel te nemen aan de 1000 km voor Kom op tegen Kanker, een groot fietsevent ten voordele van kankeronderzoek. Tot voor kort, want nu zijn het onder meer appels, soep en een alcoholvrije mixer die geld in het laatje brengen voor kankeronderzoek. ‘Je kunt je makkelijker onderscheiden als je iets anders aanbiedt dan wijn, bier of cava’, vertelt Tom. En hij deelt meteen wat tips en inspiratie voor andere actievoerders.
Was het een bewuste keuze om af te stappen van jullie wijnverkoop om geld in te zamelen voor kankeronderzoek?
‘Toch wel. Omdat we niet langer alcohol wilden verkopen, maar evengoed om organisatorische redenen. We merkten dat zo’n wijnverkoop telkens veel werk vroeg. Dus gingen we op zoek naar alternatieven. We verkochten op dat moment ook al appels, iets wat eigenlijk vlot liep en veel makkelijker te organiseren was. Op dat idee wilden we dus voortbreien. Tijdens de coronaperiode hielden we daarom voor het eerst een soepverkoop. Het plan was om de soep zelf te maken, maar al snel kwamen we terecht bij een bedrijf in de buurt. Hun soepproductie lag stil door de lockdown, dus reageerden ze direct heel enthousiast toen we bij hen aanklopten. Het werd een groot succes. Dat eerste jaar verkochten we bijna 800 liter soep. Daarna is die verkoop wel een beetje teruggelopen, maar kozen we ervoor om ook een alcoholvrije mixer te verkopen. Die kun je als actievoerder voor de 1000 km en de 100km-run ook via Kom op tegen Kanker aan een voordelig tarief aankopen, zodat je er bij verkoop een mooi bedrag voor kankeronderzoek aan overhoudt.’

Was het toch niet makkelijker geweest om wijn te blijven verkopen, een product dat breed gekend en geliefd is?
‘Mensen denken vaak dat het verkopen van wijn weinig tijd en moeite vraagt, maar dat is niet automatisch het geval. Net zoals je met een wijnverkoop niet automatisch veel geld inzamelt. De winstmarge ligt bij de verkoop van wijn vaak lager dan bij andere producten. Wij hadden bijvoorbeeld een goede leverancier, waardoor we ongeveer twintig procent van onze verkoopprijs aan Kom op tegen Kanker konden geven. Ik weet van andere actievoerders dat het bij hen soms maar om tien of zelfs vijf procent gaat. Dat is vrij weinig. De marge op de appels die we verkopen ligt hoger. Echt veel hoger. (lacht)’
'Voor hetzelfde bedrag moeten we meer appels verkopen dan wijn. Maar de prijs ligt lager, en dus kopen mensen sneller een zak appels.'
- Tom Bridts, actievoerder voor Kom op tegen Kanker
Maar het bedrag dat je voor appels kunt vragen ligt wel (veel) lager. En het ingezamelde geld dus ook.
‘Klopt, voor hetzelfde eindbedrag moeten we meer appels verkopen dan wijn. De lagere verkoopprijs zorgt er wel voor dat de drempel om ons te steunen veel lager ligt. Mensen zijn snel geneigd om een zak appels te kopen, zelfs al waren ze dat vooraf niet van plan. We kunnen die appels ook op andere plaatsen en momenten aanbieden, zoals op zondagochtend aan de bakkerij of op zaterdag aan een sportwinkel. Dat loopt gigantisch goed, maar zou met wijn niet kunnen. Om wijn te verkopen, moet je proefmomenten organiseren en bestellingen opnemen. Dat is veel complexer.’

Begrijp je dat andere actievoerders toch liever vasthouden aan hun wijn-, cava- of bierverkoop?
‘Dat begrijp ik heel goed. Eten en drinken verkopen, dat werkt altijd om geld in te zamelen voor het goede doel. Dat geldt zeker ook voor de verkoop van wijn, cava en bier. Dat zit zo ingeburgerd in onze cultuur en in onze bourgondische levensstijl. Er zijn bijvoorbeeld ook actievoerders die zelf hun bier brouwen om het daarna te verkopen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Dat vind ik ook niet verkeerd. Er zijn gewoon ook lekkere niet-alcoholische drankjes en wij kiezen er heel bewust voor om die te verkopen. Zo kunnen we ons ook een beetje onderscheiden. Er zijn al zoveel anderen die wijn of andere alcoholische dranken aanbieden om geld in te zamelen. Als je wil opvallen, kan je dus beter voor iets anders gaan. Dat werkt minstens even goed en soms zelfs beter. Al moet ik toegeven dat binnen ons team niet iedereen daar onmiddellijk van overtuigd was.’
'Organiseer een proefmoment, zodat iedereen achter je product kan staan. Alleen zo lukt het om het aan de man te brengen.'
- Tom Bridts, actievoerder voor Kom op tegen Kanker
Lieten jouw teamleden de wijnverkoop dan ook liever niet los?
‘Sommigen vroegen zich inderdaad af waarom we plots op een alcoholvrije mixer moesten overstappen. Tja, waarom niet? (Lacht) Niet iedereen was dus meteen voor het idee gewonnen. Een aantal mensen moest er aan wennen voor we er echt mee aan de slag konden. Het is wel belangrijk dat iedereen achter een product staat. Anders lukt het toch niet om het aan de man te brengen. Daarom organiseerde ik eerst een proefmoment. Daar werd voor iedereen duidelijk dat het om een lekker product ging dat ook wel zou verkopen. Alleen is het opnieuw een iets duurder product, dus werd de drempel om het te slijten in je netwerk wel weer iets hoger. Daarom zou ik andere actievoerders aanraden om een mix aan acties te voorzien. Met de verkoop van de alcoholvrije mixer alleen zou het niet lukken om voldoende geld in te zamelen. Daarom hielden we dit jaar ook een eetfestijn en verkopen we volgend jaar ook stoofvlees.’
Welk advies zou je andere actievoerders nog geven?
‘Wil je iets verkopen om geld in te zamelen, zoek dan naar een goed product, iets waar je zelf achter staat. En naar iets waarvan je weet dat mensen ervoor willen betalen. Het blijft tenslotte de bedoeling dat je er geld mee bijeenbrengt voor Kom op tegen Kanker. Het is natuurlijk niet altijd makkelijk om én een gat in de markt te vinden én te kiezen voor alcoholvrije producten. Waarom dan niet gaan voor een combinatie? Je kunt bijvoorbeeld je jaarlijkse cavaverkoop behouden, maar vanaf nu ook een alcoholvrije cava verkopen, naast de ‘gewone’ cava. Ik merk zelf dat er altijd mensen zijn die interesse hebben in alcoholvrije dranken als die in het aanbod zitten. De kans is groot dat ze er dan willen bestellen. Zeker nu het almaar normaler wordt om eens iets anders dan wijn, bier of cava te drinken.’

Tips
Inzamelactie? 6 tips voor dubbele winst
Dubbele winst? Ja, want naast financiële opbrengst voor de strijd tegen kanker, kun je ook verschil maken door je inzamelactie een gezonde touch te geven. Want wist jij dat 4 op de 10 kankers worden veroorzaakt door onze levensstijl en leefomgeving? Met (het etaleren van) gezonde keuzesmaak jij als actievoerder dus ook impact! Betekent dat het einde van de wafelbak en de spaghettislag? Natuurlijk niet. Ook met een gezonde twist aaneen bourgondische klassieker kun je scoren.
Succesnummers met een gezonde twist
Dus stap 1: gooi je succesnummers zeker niet overboord, maar ga op zoek naar slimme manieren om er gezonde dingen aan toe te voegen (en/of ongezonde te laten vallen). Zo hoef je al zeker niet te starten van een wit blad.
Hou het klein
Vaak maakt een kleine ingreep al een heel verschil. Hou je elk jaar een spaghettislag? Kies dan voor volkoren in plaats van witte pasta, of vervang een derde van het gehakt door linzen. Leg ook uit waarom je dat doet. Zo blijft de traditie overeind, en heb je meteen ook een kapstok om je verhaal aan op te hangen.

Dring niets op
Een bier- of wijnverkoop brengt geld in het laatje, maar hou er rekening mee dat niet iedereen alcohol drinkt. Om medische redenen, of gewoon uit principe. Geefmensen zelf de keuze, en breid je assortiment uit met een alcoholvrij aperitief dat de nieuwsgierigheid én de smaakpapillen prikkelt.
Wees creatief
Tover je jeneverbar op de kerstmarkt om tot een volwaardige winterbar, waar je naast jenever ook warm appelsap met kaneel, een alcoholvrije glühwein of een kom hartverwarmende soep serveert. Soep is trouwens altijd een goed idee: je kunt ze makkelijk in grote hoeveelheden bereiden, en iedereen houdt ervan.
{{tip}}
Samen bewegen
Organiseer een fiets- of wandeltocht, een dansinitiatie of een sponsorloop en hou deinstapdrempel laag. Zorg onderweg voor een verkwikkende hap en trakteer de winnaar op een fruitmand of een pakket gezonde snacks.
Praat erover
Gebruik je actie om een gesprek op gang te brengen over het belang van een gezonde levensstijl. Leg uit waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt en verwijs door naar de website van De Nieuwe Levensgenieter. Je vindt er zelf ook inspiratie om van je gezonde actie een succes te maken.
Heb je zelf een idee voor gezond actievoeren? Of heb je een succesvolle actie achter de rug en wil je ons daarover vertellen? Laat het ons weten!

Tips
Druk met cocoonen tussen kerst en nieuw? Met deze 9 tips beweeg je stiekem toch
De Duitsers hebben er naar verluidt een uitdrukking voor: ‘Zwischen den Jahren’. Het slaat op die heerlijke periode tussen kerst en Nieuwjaar. Wanneer familie, lekker eten en cocoonen hoog op de agenda staan. Wanneer je steeds vergeet welke dag het nu weer precies is. En wanneer de restjes in de koelkast overvloedig zijn. Wat als we die tijd eens niet kruiden met kaneel, maar met een vleugje lichaamsbeweging? Let’s go!
1. Start de dag met een beweegroutine van 5 minuten
Nee, geen handstand of 50 sit-ups, gewoon haalbare oefeningen. Slechts 5 minuten? Dat zijn er per maand 155! Dus ga ervoor en maak ‘s ochtends je spieren wakker met enkele snelle oefeningen. Je vindt er honderden via YouTube (zoekwoorden: stretching, core stability, mobility routine, yoga, pilates ...). Wedden dat je niet alleen soepeler wordt, maar ook vrolijker?
2. Versterk je beenspieren terwijl je je tanden poetst
Multitask als een pro. Terwijl je je tanden poetst, laat je je tegen de muur zakken totdat het lijkt alsof je op een stoel zit. Het kost je 0 extra tijd, maar zorgt wel voor extra power in je benen.
3. Te voet of met de fiets naar de winkel
Ook al liggen er overschotjes in de koelkast, wellicht moet je toch eens naar de supermarkt of bakker. Tip: neem de fiets of ga te voet en geniet van de winterse gezelligheid in de winkelstraten. Toch een auto nodig? Parkeer die dan eens wat verder van de deur.

4. Huishoudelijke to do’s? Ook daar zit beweging in!
Moet er nog afgestoft worden? Gedweild? Opgeruimd? Ideaal om je lijf in beweging te krijgen. Zet zeker je favoriete muziek op en laat je volledig gaan. 2025 starten met een proper huis: check! Het nuttige aan het aangename koppelen, heet dat dan.
5. Loop de trap op en af terwijl je wacht op koffie of thee
Tijd voor een welverdiende kop koffie of thee? Ook daar kan je een beweegmoment van maken. Loop de trap eens op en af terwijl je wacht op je vieruurtje. Santé!
6. Work-out tijdens reclame op tv
In de zetel beland en klaar om een serie te bingen? Misschien krijg je eerst wat reclame te slikken. Opnieuw een geknipt moment om je benen, armen of andere ledematen te strekken. Tip om in de sfeer te blijven: gewichtheffen met een zwaar cadeautje van onder de kerstboom!

7. Help een hondenbaasje
Heb je zelf geen hond? Misschien kan je wel een buur, vriend of familielid helpen met dat dagelijkse rondje. Een leuke wandeling voor jou en een mooi gebaar. Win-win!
8. Bel, babbel of luister tijdens een wandeling
Een wandeling is goed, een wandeling met een gesprek nog beter. Doe een telefoontje terwijl je de buitenlucht opzoekt of nodig iemand uit om samen te stappen. Ook een idee: beluister een podcast! Meeslepende afleveringen genoeg.
9. Sluit de dag feestelijk af
Stoelen en tafels aan de kant, muziek vollenbak. Want wie zegt dat je moet wachten tot oudejaarsavond om je dansschoenen aan te trekken?
Veel beweegplezier!

Recept
3 feestgerechten om gezond te genieten
De feestdagen. Ze staan garant voor gezelligheid, maar ook voor uitdagingen. Wie zet zich aan tafel naast nonkel kletskous die vindt dat vroeger alles beter was? Hoe reageer je enthousiast op een cadeau waar je eigenlijk niet zo wild van bent? En vooral: wat serveer je?
Met dank aan jullie inspirerende ideeën via Instagram en onze nieuwsbrief, liet Smaakmaker Michaël Sels zijn culinaire fantasie de vrije loop. Resultaat: een feestmenu dat gezond én heerlijk bourgondisch is tegelijk. Zo wordt genieten nóg beter.
Voorgerecht: tartaar van rode biet met gerookte forel en geitenkaascrème
Een voorgerecht zet de toon, dus we beginnen meteen goed. Ruil het vlees van de klassieke tartaar voor rode biet. Een kleurrijke en gezonde blikvanger. Een feestje op je bord dat zelfs vleesliefhebbers meteen overtuigt!

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 middelgrote rode biet (gekookt of geroosterd)
- 200 ml rodebietensap
- 75 g bulgur
- 1 sjalot, fijngehakt
- 1 el kappertjes, fijngehakt
- 1 el verse peterselie, fijngehakt
- 1 el balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- zout en peper, naar smaak
Voor de geitenkaascrème:
- 150 g zachte geitenkaas
- 1 tl citroensap
- 1 tl citroenrasp
- zout en peper, naar smaak
- 100 g gerookte forel, in stukjes
Zo ga je aan de slag
- kook de bulgur gaar in het rodebietensap en laat afkoelen.
- snijd de gekookte of geroosterde bieten in kleine blokjes. Meng de bieten met de afgekoelde bulgur, sjalot, kappertjes, peterselie, balsamicoazijn, en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart in de koelkast om de smaken te laten mengen.
- voor de geitenkaascrème meng je in een kom de zachte geitenkaas met het citroensap en de citroenrasp. Klop het mengsel met een vork of garde tot het glad is. Breng op smaak met zout en peper.
- gebruik een kookring (of doe het voorzichtig met een lepel) om een portie rodebietentartaar midden op het bord te dresseren, spuit bovenop enkele torentjes van geitenkaas en werk af met stukjes gerookte forel.
En wat drink je daarbij?
Begin je feestmaal licht en fris met een glas troebel appelsap, aangelengd met bruiswater. Deze combinatie geeft een delicate balans tussen zoet en sprankelend, perfect om de smaken van het voorgerecht te versterken.
Hoofdgerecht: zalm Wellington met pompoen en geroosterde rode ui
Bye bye 2024 én bye bye beef Wellington. Want als hoofdgerecht kiezen we voor een Engelse klassieker, maar dan met zalm. De asperges en het luchtig bladerdeegjasje maken het plaatje af.
De geknipte side dish is hasselback-pompoen. Een bijgerecht dat even goed smaakt als het eruit ziet. Door de complexe naam (‘hasselback’) klinkt het misschien alsof je uren in de keuken moet staan, maar niets is minder waar. Hasselback is een eenvoudige handeling: inkepingen maken nét niet tot de bodem. Mooie schijfjes snijden dus. Je oven doet de rest!

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 grote zalmfilet (ongeveer 450 g)
- 1 vel bladerdeeg
- 1 tl Dijonmosterd
- 1 ei
- 1 kleine butternutpompoen
- 2 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl tijm (gedroogd of vers)
- 2 teentjes knoflook
- 4 rode uien, gehalveerd
- 150 g ricotta
- zout en peper, naar smaak
Zo ga je aan de slag
- verwarm de oven voor op 200°C.
- halveer de flespompoen en verwijder de zaden. Leg de pompoen met het vruchtvlees naar onderen. Snijd de pompoen in dunne plakjes (niet volledig doorsnijden, zodat de vorm intact blijft; gebruik eventueel houten stokjes als geleider).
- meng de olijfolie met paprikapoeder, tijm, knoflook, zout en peper. Bestrijk de pompoen met het mengsel.
- leg de pompoen op een bakplaat, schil de ui en snij in 6 stukken en leg mee op de bakplaat en bak 35-40 minuten, of tot goudbruin en gaar.
- rol het bladerdeeg uit. Plaats het stuk zalm in het midden van elk vel. Verdeel er een lepel mosterd over. Vouw het bladerdeeg rond de zalm en druk de randen goed dicht. Snijd overtollig deeg weg. Bestrijk met een losgeklopt ei.
- bak de Wellington in de oven gedurende 20-25 minuten, tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
- klop de ricotta los, samen met peper en zout.
- serveer een plak van de Wellington bovenop de ricottacrème samen met de gebrande ui en pompoen.
En wat drink je daarbij?
Ga voor een sprankelende tonic met een schijfje limoen. De bittere en frisse tonen zorgen voor een verfijnde begeleiding bij je hoofdgerecht.
Dessert: tiramisu met veenbessen en pure chocoladekrullen
Wat je niet krijgt: te veel zware kaas of alcohol. Wat je wel krijgt: fris fruit en een beetje kwark. Dit is het soort dessert dat perfect past bij de feestdagen. Makkelijk, maar elegant. En oh zo lekker. Wedden dat je gasten nog lang zullen napraten over deze klassieker met een twist?

Ingrediënten (voor 4 personen)
- 200 g mascarpone
- 100 g magere kwark (verse kaas)
- 300 g veenbessen
- 200 g fijne kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
- 1 kop sterke koffie (afgekoeld)
- 200 g langevingerkoekjes
- 50 g pure chocolade (minstens 70% cacao)
Zo ga je aan de slag
- kook in een steelpan de veenbessen samen met 150g van de suiker voor 15 minuten, roer regelmatig door. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
- meng in een kom de mascarpone, de kwark met de overgebleven suiker en het vanille-extract tot een gladde crème.
- doe de koffie in een diep bord, dompel de lange-vingerkoekjes erin en leg in een serveerschaal.
- doe er een laag veenbessencompote bovenop, nadien een laag mascarponecrème en herhaal opnieuw.
- schaaf met een dunschiller dunnen krullen zwarte chocolade bovenop het dessert.
En wat drink je daarbij?
Een kopje koffie met een druppeltje kersensiroop geeft een warme, zachte zoetheid die perfect aansluit bij het dessert - een smaakvolle harmonie voor echte fijnproevers.
{{tip}}

Tips
Het feestmenu van een Nieuwe Levensgenieter
We kennen allemaal de jaarlijkse stoelendans die ons van feesttafel naar feesttafel voert. En die ons vaak achterlaat met een zware maag én licht schuldgevoel. Wat als we die tafels van vermenigvuldiging nu eens inruilen voor een menu dat tegelijk bourgondisch lekker en gezond is? Ilse D’Hooghe is als chef en culinair redactrice al 17 jaar specialist in de materie. Ilse: ‘De tijden van rijkelijke roomsauzen en kilo’s boter zijn voorbij. Een feestmenu hoeft niet zwaar te zijn.’ Lees mee hoe we van aperitief tot toetje een mooie traditie nieuw leven inblazen.
{{tip}}
Alle begin is makkelijk
Tijdens de feesten is het geluid van ploppende kurken vaak het startschot van de avond. Misschien ben je de opdeling bubbels voor de groten en fruitsap voor de kleintjes wel beu en wil je iedereen een feestelijk glas in handen stoppen. Dan brengt een mocktail redding. Ilse: ‘Je kan ze smaak en diepgang geven dankzij kruiden en specerijen zoals gember en kaneel, zonder er een suikerbom van te maken.’
'De tijden van rijkelijke roomsauzen en kilo’s boter zijn voorbij. Een feestmenu hoeft niet zwaar te zijn.'
Ilse D'Hooghe
En daar hoeft het niet bij te stoppen. Kan je wel een conversation starter gebruiken of geef je de avond graag een creatieve twist? Geef dan je mocktail dan een originele naam. Veuve-Prik-Eau bijvoorbeeld of de Aperi-Dief? Vul kommetjes met druiven, sterfruit, kaneel en schijfjes sinaasappel en laat de gasten zelf voor de finishing touch van hun aperitief zorgen. En vergeet er geen snoepgroenten, hummus met crackers bijvoorbeeld, wat olijven en pure noten bij te zetten.
Je kunt ook je eigen drankkaart maken. Weer de bubbels, wijn en bieren niet per se van het menu maar geef de alcoholvrije versies een ereplaats bovenaan. Een beetje positieve discriminatie is gezond!

Niet veel soeps, dat eerste gerecht? Wacht maar
Als groentenfan pleit Ilse al jaren voor de herwaardering van soep. ‘Er is zoveel meer in soepland dan minestrones en aspergesoep. Neem nu een miso-gembersoep met oesterzwammen en paksoi, een preisoep met gesmolten brie of een knolseldersoep met geroosterde rode ui, gerookte heilbot en rodebietballetjes.’
Mooi meegenomen is natuurlijk dat je je feestsoep perfect de dag ervoor kan maken. Zo heb je de dag zelf meer tijd voor al het andere werk. ‘Bij soep hoort voor veel mensen ook brood. Zuurdesem is geen must. Voor volkoren(spelt)brood zou ik wél zeker gaan. Het is veel gezonder dan gewoon brood’, geeft Ilse nog mee.
De Geweldige Groenten
Rood vlees was vaak het gerecht waarrond alles draaide, maar er zijn genoeg redenen – denk ‘klimaat’, denk ‘gezondheid’ – om voor wit vlees zoals kalkoen of parelhoen te gaan. Durf ook groenten een hoofdrol geven. Het is Ilse D’Hooghes stokpaardje: ‘Groenten hebben een andere dimensie gekregen door het enorme aanbod tegenwoordig. En nieuwe bereidingswijzes. Dankzij koks als Ottolenghi heeft de banale bloemkool bijvoorbeeld een echte comeback gemaakt. Als kind was ik geen fan van die rare geur en de obligate kaassaus. Maar als je een bloemkool in de oven zet, hem besprenkelt met olie, noten en kruiden en daarna serveert met een heerlijke yoghurtsaus, krijg je een heel ander verhaal. Da’s maar het topje van de ijsberg. Er zijn ook een pak mogelijkheden met de vele soorten paddenstoelen die je nu overal vindt. Een echte culinaire smaakmaker. Uitproberen maar!’
‘Dankzij koks als Ottolenghi heeft de banale bloemkool een comeback gemaakt. In de oven, besprenkeld met olie, noten en kruiden en daarbij yoghurtsaus... Heerlijk!’
Ilse D'Hooghe
Geen diner zonder sausje? Geen probleem
Er zijn heel veel mensen die graag een saus hebben bij alles wat ze eten. Ze zullen dat zelf misschien een ‘guilty pleasure’ noemen, maar eigenlijk is daar geen enkele reden toe. Je kan volgens Ilse de heerlijkste sauzen maken zonder direct naar de mayonaisepot te grijpen. ‘Gezondere sauzen kunnen net zo smaakvol zijn als de klassieke versies. Je kan bijvoorbeeld een pompoen of een paprika na het roosteren gewoon mixen met bouillon, een beetje lichte room én de nodige kruiden en je krijgt een zalige saus voor de hele tafel.’ Maak verschillende sauzen met opvallende kleuren, dan vindt iedereen zeker iets wat hij daarna thuis zal willen proberen.

Zeg ‘ja’ tegen de zoete hap
Niemand zegt graag nee tegen een dessert en dat ligt vaak aan de lokroep van de suiker. ‘Probeer het liefst lichte, zoete hapjes in plaats van een suikerbom’, stelt Ilse voor. 'Een goed voorbeeld is een appeldessertje, waarbij je simpelweg een halve appel ontpit, in schijfjes snijdt en in de oven laat garen met een klein beetje suiker, amandelschilfers en wat zoute boter. Het is even onweerstaanbaar als z’n veel zoetere varianten maar lichter verteerbaar. Of kies voor vers fruit met een dip van Griekse yoghurt en honing.'
Je merkt het, als we de tafel en de avond opvrolijken met onverwachte appetizers, drinkverrassingen, gezonde bordjes en een beetje beweging, maken we misschien wel een nieuwe traditie: van de avond en het leven genieten zonder er veel bij in te schieten.
Smakelijk!
{{newsletter}}

Tips
26 tips voor gezond-bourgondische feestdagen
Wat je met de feesten serveert heb je wellicht al uitgedokterd. Wil je de avond nog een gezonde twist geven zonder veel moeite? Dan helpen deze 26 tips je op weg. Ziehier! Het ABC van De Nieuwe Levensgenieter voor de feestdagen:
A - Aperitief met een twist
Start met een creatieve mocktail. Geef hem een originele naam, zoals 'Aperi-Dief', en zet kommetjes met stukjes fruit en verse kruiden op tafel waarmee de gasten zelf hun drankje kunnen samenstel(l)en. Of ga voor een ingeburgerde versie zoals een gembercitroen-tonic of een komkommermunt-fizz. Daarmee geef je de avond een feestelijke, alcoholvrije start.
B - Buffettafel voor beweegmomenten
Kies voor een buffetopstelling. Dat zorgt ervoor dat je gasten automatisch vaker opstaan en geen uren aan hun stoel geplakt te zitten.
{{tip}}
C – Creëer je eigen drankkaart
Maak een eigen drankkaart waarbij de niet-alcoholische opties de ereplaats krijgen. Zo geef je gezondere keuzes subtiel voorrang.
D – Denk ‘kleine bordjes'
Kleine bordjes = kleine porties! Zo kunnen je gasten van alles een beetje proeven zonder zich te overeten.
E - Experimenteer met groenten als ster van de maaltijd
Geef groenten de hoofdrol, zoals geroosterde bloemkool met kruiden en noten, voor een smakelijke en voedzame twist.

F - Fruit als lichte dessertoptie
Eindig met een licht en verfrissend dessert zoals een fruitsalade of appel met amandelschilfers uit de oven. Lekker en licht!
G – Geef groenten een voorkeurplaatsje
Plaats de groenten op tafel en houd het vlees in de keuken. Zo wordt het vanzelfsprekend om groenten bij te scheppen en wordt het gezondste bijgerecht vanzelf het hoofdingrediënt van de maaltijd.
H - Hummus als hapje
Zet worteltjes en zelfgemaakte hummus op tafel als aperitiefhapjes. Zo begin je de avond alvast met een lekker lichte snack.
I - Introduceer volkoren opties
Neem een zijwegje van het platbetreden pad en ga voor de volkorenvariant van brood, pasta of rijst. Ze hebben een stevigere bite en bevatten een stuk meer vezels.

J - Just the two of us: gember en kaneel
Wat deze twee superspecerijen in hun mars hebben is de laatste jaren niet ongemerkt voorbijgegaan. Ze geven diepgang aan de smaak zonder te zoet te worden. En dat is altijd mooi meegenomen.
K - Kruiden en specerijen voor diepgang
Gebruik kruiden als rozemarijn, tijm en munt in je gerechten en drankjes. Ze geven alles een verfijnde smaak en ze geuren heerlijk.
L - Licht verteerbare soep als voorgerecht
Kies voor een soep met een twist, zoals miso-gember- of knolseldersoep met geroosterde rode ui. Perfect om vooraf klaar te maken en heerlijk als opener.
{{newsletter}}
M - Maak gezonde sauzen met smaak
Zet sauzen op tafel op basis van yoghurt, geroosterde paprika of pompoenpuree. Ze zijn net zo smaakvol, maar lichter en voedzamer dan klassieke mayonaise.
N – Noten zijn lekkerder dan chips, en ze kunnen meer
Noten zijn zó gezond! Ze zitten tjokvol eiwitten, ijzer en mineralen. Ze zijn heerlijk van smaak en passen even goed bij het aperitief als bij sommige ovengerechten. Hoe meer afwisseling in noten, hoe beter. Neem wel de pure vorm, dus zonder extra suiker of zout.
O - Ovenopties in plaats van frituren
Kies voor ovenkroketjes of ovenfrietjes. Ze zijn net zo knapperig als gefrituurde versies en een stuk gezonder.
Doe een passeggiata na het eten, zoals de Italianen. Een rustig wandelingetje doet het diner zakken en verfrist je hoofd.
P - Passeggiata, Italiaanse stijl
Maak een wandeling na het eten, zoals de Italianen doen. Het is een verfrissende manier om het diner te laten zakken en geeft extra beweging.
Q - Quick & easy afhaalopties
Geen zin om te koken? Kies voor gezonde afhaalopties zoals sushi of een falafel-schotel in plaats van pizza. Zo blijft het licht en bijzonder.
R - Rechtsta-moment tijdens lange diners
Plan momenten om even op te staan tijdens het diner. Dat zorgt voor een betere bloedsomloop en geeft iedereen een frisse pauze.
S – Stoelendans.
Schuif na elk gerecht – of gewoon om het half uur – een stoel door, zodat iedereen met iedereen aan tafel zit. Dit maakt het speels en brengt de familie dichter bij elkaar. Er zullen altijd mopperaars zijn maar wedden dat het voor animo zorgt op je avond?
T - Tafel met variatie in smaken en kleuren
Zorg voor een gevarieerde tafel met kleurrijke gerechten en sauzen in verschillende smaken. Dit maakt het visueel aantrekkelijk en verrassend.
U - Uitdagende groentegerechten
Probeer nieuwe groentencombinaties, zoals een ovenschotel van pompoen en zoete aardappel met noten. Verrassend, voedzaam en feestelijk.

V - Verrassende bijgerechten in plaats van traditionele keuzes
Vervang de klassieke worteltjes of witloof door creatieve combinaties zoals spruitjes met walnoten of geroosterde wortelen met honing. En ga voor een volkoren stokbrood in plaats van een wit.
W - Water met een twist
Geef water extra smaak door citrus, munt of komkommer toe te voegen. Aantrekkelijker en dorstlessend zonder calorieën.
Xtra plezier met Charades
Maak het interactief! Speel na het eten een rondje Charades of Hints om iedereen aan het lachen te maken en in beweging te krijgen.
Y - Yoghurt in plaats van room in sauzen
Gebruik yoghurt in plaats van room voor een lichtere saus. Die zorgt voor een romige textuur zonder extra vetten.
Z – Zet de alcoholvrije drankjes op ooghoogte in de koelkast, als je gasten zichzelf mogen bedienen
Er zijn zoveel hippe dranken op de markt waarmee je gasten kan verleiden om ook eens alcoholvrij te genieten. Erdinger, Pico Bello, Paulaner Weissbier, GOD, Trottinette en co zien eruit alsof ze in een andere categorie spelen dan de bekende biermerken die een grote 0,0 % naast hun naam zetten.
Waarom De Nieuwe Levensgenieter?
4 op de 10 kankers door levensstijl & leefomgeving
Wist jij dat 4 op de 10 kankerdiagnoses komen door onze levensstijl en leefomgeving? Het maakt preventie een belangrijk deel in de strijd tegen kanker die we samen voeren.
Bewust genieten
Iedereen verdient het om vrij te genieten. Iedereen heeft ook het recht op een geïnformeerde keuze. Wil je het risico op kanker zoveel mogelijk verkleinen? Rook of vape dan niet. En kies vaker voor alcoholvrije drankjes, voeding die niet ultrabewerkt is, en lekkere schotels zonder bewerkt of rood vlees.
Wat kun jij doen?
Test de recepten en tips van De Nieuwe Levensgenieter in goed gezelschap. Open het gesprek en nodig je familie en vrienden uit om met je mee te doen. Samen geven we vorm aan een nieuwe generatie levensgenieters.