Ain't no party like a ... Help, hoe organiseer ik een alcoholarm etentje of feest?

Feest? Fantastisch! Zeker ook als je ervoor kiest om eens wat meer alcoholvrije drankjes te schenken. Met deze tips ben je zo vertrokken voor een hele feestmarathon. Want wedden dat je gasten maar wat graag opnieuw zullen langskomen?

Haal alles uit de (koel)kast

Niets schreeuwt zo luid dat iemand welkom is als een aperitief bij aankomst. Gelukkig zijn er heel wat makkelijke manieren om een feestelijk huisaperitief op tafel te toveren (zie verder), zonder en met alcohol. ‘Eigenlijk bied je best evenveel opties voor alcoholvrije als voor alcoholische dranken aan’, zegt professor communicatiewetenschappen Charlotte De Backer (Universiteit Antwerpen), die zich specialiseert in interpersoonlijke communicatie en de rol die voeding daarin speelt. ‘Zet je alleen alcoholvrije dranken op het menu, dan ga je er zo sterk de nadruk op leggen dat sommige mensen zich misschien geviseerd gaan voelen. Of dat de gesprekken alleen nog daarover gaan. Terwijl de kans sowieso al groot is dat het thema besproken zal worden.’

Geen zin in Het Gesprek? Doe dan wat menig communicatiegoeroe doet en change the conversation. Maak bijvoorbeeld een mooie drankkaart en zet de drankjes per categorie in plaats van ze op te delen in alcoholvrij of niet. Biertjes samen, wijntjes ook, hetzelfde voor gemixte drankjes als mocktails en cocktails. Geef de alcoholvrije drankjes daarbij gerust een ereplaats bovenaan elke categorie. Of ga voor een heuse QR-code waarachter het drankenmenu van de dag zich schuilhoudt. Noem het afleiden, noem het toeleiden, zolang het maar werkt.

Haal alles uit de supermarkt

Ooit al eens zo’n pakje voorgesneden uitjes en spaghettigroenten gekocht, er een blik tomatensaus over gegoten en geserveerd als huisbereide pasta? Of fruitbrochettes gemaakt om in chocolade te dippen, zonder je snijplank en koksmes vuil te maken, met dank aan je plaatselijke supermarkt voor haar ruime aanbod aan voorgesneden ananas- en meloenblokjes? Wel, onthoud die instelling, want je kunt ze moeiteloos overzetten naar het afwerken van ‘zelfgemaakte’ alcoholvrije drankjes.

Want waarom het warm water - of een feestelijker alternatief - uitvinden als de supermarkten en hun leveranciers dat al in jouw plaats deden? Maak een verfijnde keuze uit hun gamma en ga dan wild in het opsmukken ervan.

Verfijnd? Omdat een deel van het groeiende 0,0-aanbod ook wel mierzoet is en bol – of blauw – staat van de additieven. Geen zorgen! Je zit zeker goed als je op het etiket meer leest over vruchten, kruiden en/of thee dan over toegevoegde suikers en kleurstoffen.

Opsmukken dan? Vul een ijsblokjesvorm met water en stukjes rood fruit, knal die de diepvriezer in en voeg de kleurrijke ijsblokken royaal toe aan elk glas. Of giet je aangekochte drankje in een karaf en voeg daar nog enkele citroenschijfjes en munt aan toe om je gasten te imponeren met je ‘huisgemaakte’ aperitief. Nog simpeler: met gemberconcentraat en enkele flessen bruisend water kom je ook al een heel eind.

Klinkende namen, creatieve twists: geef je drankjes een catchy naam die blijft hangen

Kies voor naam en faam

Dark ’n Stormy, Moscow Mule, El Diablo, Mojito … Om van Pornstar Martini nog maar te zwijgen. De namen van cocktails bekken vaak lekker. Zorg er dus voor dat de alcoholvrije drankjes die je serveert minstens even smakelijk klinken. Min & monnik in plaats van gin & tonic? Dat kan creatiever! Laat je gedachten de vrije loop, organiseer een brainstorm met je huisgenoten en zoek naar woordgrapjes die een belletje doen rinkelen in jullie familie of vriendenkring. Geen inspiratie? Dan is er een shortcut: zet het woord ‘virgin’ voor de originele cocktail. Geef toe: Virgin Passionata, Virgin Bloody Mary of Virgin Fizz, dat klinkt toch minstens even aantrekkelijk en exotisch?

Aan bierdrinkers kun je dan weer gemberbier suggereren. Het is niet jouw schuld dat dat eigenlijk gewoon frisdrank is. Had iemand anders maar eerder aan moeten denken. Nee, serieus, zowel de meest obscure microbrouwerij als het grootste biermerk heeft vandaag vaak alcoholvrije drankjes met klinkende, verfrissende namen. Inslaan, die handel! Een advies dat Tom Bridts, die regelmatig acties opzet ten voordele van Kom op tegen Kanker, alvast ter harte neemt. ‘In mijn koelkast liggen altijd verschillende alcoholvrije bieren. Mensen zijn daar vaak nieuwsgierig naar. Ook mijn (volwassen) kinderen grijpen er nu soms sneller naar dan naar een pintje met alcohol.’

{{tip}}

Steel van de sterren

Wat Viki Geunes, Tim Boury en hun collega-topchefs kunnen, kun jij ook. Bied bijvoorbeeld een BOB-arrangement aan bij de hoofdmaaltijd, en laat niet na om te benadrukken dat je je daarvoor hebt laten inspireren door wat in (sterren)restaurants al een tijdlang gangbaar is. Doe de wijnglazen minder vol, maar wel met het goede spul. Gooi er daarbij ook meteen een duur woord tegenaan: savoureren. Oftewel: met smaak genieten van.

‘Je kunt er inderdaad voor kiezen om tijdens feestmomenten eerder in te zetten op kwaliteit in plaats van op kwantiteit’, bevestigt Charlotte De Backer. ‘Je kunt ook afwisselen in wat je aanbiedt.’ Enter een concept als tea pairing, waarbij je per gang een kop warme of glas koude thee afstemt op je gerecht. Lekker, verrassend én betaalbaar!

Steel van de gasten

Dat sprankelende drankje uit dat ene winkeltje vlakbij waar je gasten wonen. Je weet wel, dat oranje flesje, met dat leuke etiket. Hoe heet dat nu ook weer? Soit, dat wil je dus al zo lang eens proberen. Of ze het zouden kunnen meebrengen naar het feestje, dat bespaart jou een extra ritje en hen een extra cadeau. Ja? Geweldig!

Ziedaar, je gasten zitten meteen mee in de sfeer, worden geprikkeld door de bubbels die ze zelf jouw richting uit vervoeren en zijn volledig klaar om dat alcoholbewuste feest een kans te geven. Het hoeft ook helemaal niet zo complex te zijn. Vraag hen wat fruit uit hun tuin mee te brengen voor de afwerking, of wat kruiden vanop hun keukenaanrecht. Of: steel geen producten, maar ervaringen. ‘Als ik vandaag samenzit met teamleden, worden er regelmatig alcoholvrije bieren vergeleken en besproken. Wat is echt lekker, wat misschien iets minder’, zegt Tom Bridts. ‘Maar soms concluderen we ook dat een glas wijn ook gewoon eens kan smaken’, lacht hij.

{{newsletter}}

Op zoek naar nog meer verfrissende tips?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste inspiratie van nog meer toonaangevende smaakmakers.

Ja, ik wil meer

Klinken alle alcoholvrije termen je nog wat vreemd in de oren? We leggen je graag uit wat het allemaal inhoudt.