Interview
Alexander is sommelier gespecialiseerd in alcoholvrije dranken
‍Van pinten drinken als een zelfverklaarde hobby naar een vurige verkoper van alcoholvrije dranken. Het leven van sommelier Alexander De Beck, geboren en getogen in een horecafamilie, heeft meer dan een bocht genomen. Hij is dan ook de geknipte expert om je feestmaal compleet te maken met dranktips.
De Beck: 'Een aantal jaar geleden ben ik gestart als wijnsommelier. Al snel kreeg ik meer en meer vraag naar alcoholvrije dranken. Toen was er nog niet zo veel op de markt als nu. Mijn vrouw was tegelijkertijd zwanger van een tweede kindje. Dus ben ik samen met een testpanel beginnen zoeken en proeven. Zo is dat hobbyproject helemaal uit de hand gelopen. (lacht)'
‍
{{tip}}
Tegenwoordig is het gewoon lekker
De Beck: 'Nu het eindejaar nadert, krijg ik weer veel vragen. Persoonlijk en via mijn Instagram. Mensen zijn wel mee dat het ook zonder alcohol kan, maar willen suggesties. Want alcoholvrije dranken zijn soms prijzig, dat klopt. Zeker de Belgische topmerken. Maar dat heeft te maken met de productie en de afzetmarkt. Enorm groot is die business nog niet, in vergelijking met de klassieke producenten. De kosten zijn dus hoog. Hoe meer succes ze boeken, hoe interessanter het wellicht wordt. En wees gerust: ook als de drank alcoholvrij is, ga je met een ongelofelijk goed gevoel van tafel. Die fles zal leeg zijn. En de ochtend na die leuke avond, voel je je nog steeds goed. (lacht).'
‍
'Als de drank alcoholvrij is, ga je met een goed gevoel van tafel. En dat blijft ook de ochtend nadien.'
Alexander De Beck, sommelier
‍
'Vroeger was het soms te zoet of te plat. Kinderchampagne, bij wijze van spreken. Maar dat is nu compleet veranderd. Het is gewoon lekker. En het wordt nog interessanter. Want ook de bekende wijnproducenten kiezen meer en meer voor alcoholvrije dranken van hun eigen sap. Hetzelfde verhaal bij de bieren trouwens. De methodes en grondstoffen om smaakvol te brouwen staan steeds beter op punt. Bijna iedere brouwerij heeft intussen een alcoholvrije - of max 0.5% - variant of is er een aan het ontwikkelen.'
‍
‍
Woordje uitleg is soms nodig
De Beck: 'Zelf importeer ik Europese producten die vaak niet zomaar in de supermarkt liggen. Die exclusiviteit is een belangrijk onderscheid voor horeca-uitbaters. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat veel dranken ook verkocht worden in speciaalzaken. Mijn streefdoel is om alles breder verkrijgbaar te maken. Ik heb ook liever dat er een verkoper bij is om een woordje uitleg te geven. Veel van deze producten zijn ideaal om te combineren bij een maaltijd. Maar je moet er wat van kennen om het overtuigend aan de man of vrouw te brengen. De smaakbeleving staat altijd centraal. De uitdaging is om een drank te vinden die lekker is op zichzelf Ă©n in combinatie met een maaltijd. Daarom alvast deze tips!'
‍
De uitdaging? Een drank die op zichzelf lekker is én bij een maaltijd.
Alexander De Beck, sommelier
‍
Aperitief met pit, bubbels of kruidige twist
De Beck: 'Ga voor een alcoholvrije schuimwijn. Die scoren altijd. Dat merk ik nu ook dit jaar weer in de bestellingen op mijn webshop (lacht). Of meer botanische drankjes, doordrenkt met alles wat op planten is gebaseerd. Kruiden, specerijen, bloemen of fruit. Noem maar op. Dat geeft een unieke smaak. Maar pas op, vermijd té zoete dranken. Die remmen de eetlust wat af en nodigen dus minder uit om aan tafel te gaan.'
Rish - Petnat
- Belgische alcoholvrije natuurlijk bruisende wijn met een licht bubbelend effect
- Een elegante rosé voor wie iets nieuws wil proberen
- Gemaakt van natuurlijke ingrediënten met een volle, niet-zoete smaak
Oddbird - Blanc de Blancs
- Alcoholvrije schuimwijn met verfijnde smaken
- Ideaal om het eindejaar feestelijk in te luiden
- Populair alternatief voor mousserende wijn, favoriet onder de witte schuimwijnen
Botan – Wakataya
- Uniek en Belgisch, met shizo en pomelo. Licht gerookt
- Pittige botanische aroma’s
- Geschikt voor wie een kruidige twist zoekt in het aperitiefmoment
‍
Foodpairen als een pro
De Beck: 'Witte wijn bij vis, rode wijn bij vlees of groenten. Dat blijft ook bij de alcoholvrije versies overeind. Een goede alcoholvrije wijn wordt gemaakt door middel van vacuümdestillatie. De wijn zit in een grot vat, wordt vacuümgetrokken en opgewarmd om de alcohol te verwijderen. Bij meer commerciële producenten gebeurt dat vaak bij te hoge temperaturen, wat leidt tot verlies van smaak en geur. Kwaliteitsmerken voeren het proces uit onder 30 graden Celsius. Een soort mythische grens. Als die vacuümdestillatie goed verloopt, moet er geen extra suiker of zuur toegevoegd worden. Drink je trouwens liever een biertje bij je hoofdgerecht, dan kan dat even goed een verrassend alternatief zijn.'
‍
Oddbird - Low Intervention N°2
- Witte natuurwijn uit de Elzas Â
- Volle, romige wijn met frisse zuren
- Ideaal bij visgerechten met roomsaus
Feral – N°3 Feral Rood
- Lactofermentatie (omzetting van suikers in melkzuur) van bietensap met een maceratie van zwarte peper, tijm en wilde bosbes
- Krachtige smaakbom
- Ideaal bij stoofpotjes, wild of gerookte groenten
GOD (Good Old Days)
- Belgisch bier, hoppige IPA
- Zacht zuurtje
- Verrassend alternatief voor wijn bij vis
‍
‍
Bij het dessert: niet te zoet
De Beck: 'Zoete smaken blijven moeilijk voor alcoholvrije dranken. Die zijn toch nog vaak te chemisch. Gelukkig zijn er meer dan genoeg andere pistes. Zo kan je eigenlijk gewoon teruggrijpen naar een schuimwijn, zoals bij het aperitief. Dat is zeker even verfrissend.'
Opius - Nigredo
- Een rijk en soepel elixer, dat in de neus diepe aroma's van karamel en Franse eik onthult, gevolgd door tonen van gebrande koffie
- Combineert uitstekend met chocoladedesserts of als digestief bij een kop koffie
- Tip: een schijfje appelsien geeft je dessert een fijn bittertje
Rebels - Malt Blend
- Voor een alcoholvrije Irish Coffee
‍
Geen mosterdglas
De Beck: 'Ten slotte nog dit: schenk de drank in hetzelfde glas als dat product met alcohol. Veel mensen hebben het specifieke glas vaak toch al in de kast staan. Gekregen van de mama of een tante. Dus doe bijvoorbeeld je schuimwijn in een fluitglas of je spritz in een bol glas. En denk aan een limoen bij de gin-tonic, ijsblokken of wat garnituur. Zulke eenvoudige extra’s maken de beleving compleet. Mijn pa drinkt ook geen alcohol. Maar als die straks bij ons aan tafel schuift met kerst, krijgt hij toch een wijnglas voor zijn alcoholvrije wijn. Giet je drank dus alsjeblieft niet in zo’n onnozel keukenglas.'
‍
Alexander De Beck in een notendop
- Oprichter van een webshop voor premium alcoholvrije producten
- Auteur van het boek Alcoholvrij, de complete gids. Over 175 alcoholvrije dranken
- Foodie met een uitdaging: ieder jaar een ander kerstmenu koken voor zijn familie
Breng jij de tips van Alexander in de praktijk?
Fleur jij je feesttafel op met de tips van Alexander? Laat het ons weten of gebruik op Instagram de #DeNieuweLevensgenieter. We zijn benieuwd naar jouw favorieten!