Evi Hanssen: 'High door heerlijk eten of sfeer die ergens hangt'

Een keertje of wat vaker bedanken voor alcohol en even hard genieten van een restaurantbezoek? En van Het Leven? Verbinding maken met anderen zonder een pint of een glas wijn erbij? Perfect mogelijk. Vraag dat maar aan Evi Hanssen. En dat deden wij dus.

Het was op 1 januari 2020 dat Evi Hanssen het nieuwe jaar voor het eerst sinds lange tijd inzette zonder glas alcoholische bubbels. Eén jaar zou ze stoppen met het drinken van alcohol. Later werd dat anderhalf jaar. Intussen zijn we bijna vijf jaar verder en laat Evi alcohol voor onbepaalde tijd voor wat het is. ‘Ik kan iedereen geruststellen: ik doe dit uit vrije wil’, lacht ze. ‘Als ik echt zin heb om alcohol te drinken, als ik denk dat ik daar gelukkiger van zal worden, dan zal ik wel opnieuw een glas aannemen of inschenken. Alleen heb ik gemerkt dat minder alcohol drinken een grote impact heeft op het mentale en fysieke welzijn van mensen. Voorlopig voel ik me dus beter als ik geen alcohol drink, maar ik vind daarom niet dat iedereen ermee moet stoppen. Voor mezelf vind ik het gewoon een makkelijkere oplossing om het helemaal los te laten. Anders moet ik altijd de afweging maken en onderhandelen met mezelf of ik voor die gelegenheid wel of niet voor alcohol ga.’

‘Zeker op restaurant mis ik alcohol niet, net omdat het eten daar al zo lekker is.’
– Evi Hanssen

Mis je een glas wijn of andere alcohol op die gelegenheden dan nooit?

‘Zeker op restaurant mis ik alcohol niet, net omdat het eten daar al zo lekker is. In het begin zocht ik nog naar vervanging, maar nu maakt het me niet meer zoveel uit of ik water, thee, cola of iets anders bij mijn eten drink. Ik heb gemerkt dat heel lekker eten je bijvoorbeeld ook echt een high kan bezorgen. Of een sfeer die ergens hangt, daar kan ik ook van in extase komen. Al vind ik het wel leuk om op een feestje eens lekkere alcoholvrije cava of een mocktail te drinken. Na twee glazen heb ik het dan wel weer gehad. Maar als iemand anders op zo’n moment wel alcohol wil drinken, doe gerust en geniet ervan. Mijn leven is gewoon gemakkelijker geworden sinds ik geen alcohol meer drink.’

Wat maakt jouw leven dan makkelijker zonder alcohol?

‘Het grootste voordeel is dat ik veel beter slaap. Dat hoor je van bijna iedereen die mindert of stopt met alcohol. Als mensen me zeggen dat ze slecht slapen, raad ik hen daarom altijd aan om eens een half jaar te stoppen met het drinken van alcohol. Daarnaast heb ik minder snel honger, omdat mijn bloedsuikerspiegel stabieler blijft. En ik heb meer energie en minder stress en ben dus productiever. Ook mijn immuunsysteem is sterker, waardoor ik minder snel ziek word of sneller herstel. Ik ervaar ook minder angsten. Ik heb nog wel eens een dipje, maar ik weet nu veel sneller waar het dan aan ligt. Nu ik geen alcohol meer drink, voel ik mijn lichaam en geest veel beter aan. Dat is soms confronterend, maar wel duidelijk. Het leven is helderder nu. Het is ook veel makkelijker om andere gezondere keuzes te maken, zoals elke dag gaan wandelen. Niet langer alcohol drinken, is dus bijna een shortcut voor een beter leven.’

Evi Hanssen - beeld Feriet Tunc

Je hebt het geheim voor een beter leven ontdekt?

‘Als je gezonder wil leven, maar er geen moeite voor wil doen, moet je eigenlijk maar één ingrediënt afbouwen of schrappen uit je dieet: alcohol. Ik schrik er nog altijd van hoe makkelijk dat eigenlijk is. Ik eet en drink verder alles, maar laat gewoon de alcohol staan. Het is echt niet zo ingewikkeld. Je kunt dus gewoon voor mij koken, ik kan in elk restaurant eten. En ja, als jij als smaakmaker rode wijn in je pasta doet of cocktailsaus met alcohol maakt, dan eet ik dat ook gewoon. Oké, in het begin is het even lastig om alcohol los te laten. Zie het als een vorm van liefdesverdriet, maar het wordt beter. Zoals dat altijd gaat als je iets verandert aan je levensstijl. Ik geef daarom vaak de raad om het te zien als een experiment. Stop of minder eens een jaar met het drinken van alcohol en kijk wat het met je doet. Daarna kun je altijd opnieuw beginnen.’

Reageren mensen daar positief op?

‘Sinds ik geen alcohol meer drink, vertellen mensen mij vaak spontaan hoeveel ze zelf drinken. (Lacht) Maakt mij niet uit, hoor, ze doen maar. Of ze vragen hoeveel ik dan exact dronk. In mijn theatervoorstelling vergelijk ik het met vertellen dat je op dieet bent. Dan vraagt toch ook niemand je hoeveel je dan exact weegt? Of mensen willen weten of mijn echtgenoot nog drinkt. Ja dus, en al mijn vrienden en familie ook. Zelf ben ik ook niet zo hard veranderd. De persoon die ik vandaag ben, verschilt niet zoveel van de persoon die nog alcohol dronk. Toch voel ik nog altijd aan bepaalde reacties dat mensen nu anders naar mij kijken. Daar ben ik wel van geschrokken.’

'Ik voel nog altijd aan bepaalde reacties dat mensen nu anders naar mij kijken. Daar ben ik wel van geschrokken.’ - Evi Hanssen - beeld Feriet Tunc

Is het daarom dat je het woord soberschaamte lanceerde?

‘Ja, ik gebruik het in mijn boek ‘Sinds ik niet meer drink’ en stuurde het daarna ook naar Van Dale Uitgevers. Geen idee of het woord het woordenboek zal halen, maar het is wel wat ik bij momenten voelde. Zeker toen ik net stopte met het drinken van alcohol. Mensen vonden het vreemd dat ik daar op eigen initiatief voor koos. In die mate zelfs dat het bijna leek alsof ik eerst een probleem met alcohol moest hebben voor ik ermee mocht stoppen. Dat is toch raar? Alsof je pas gezond zou mogen eten als je obesitas hebt. Of pas zou mogen stoppen met roken als je longkanker hebt. Ik heb dus gemerkt dat alcohol ook een verbindend effect kan hebben.’

Ook op moeilijke momenten bijvoorbeeld. Verdwijnt die verbinding dan samen met de alcohol?

‘Ik heb intussen al enkele moeilijke momenten meegemaakt zonder alcohol. Op geen enkel van die momenten heb ik me minder verbonden gevoeld met mijn omgeving. Toch blijven we alcohol zien als de grote verbinder. Omdat we worden opgevoed met het idee dat alcohol onschuldig is en er gewoon bij hoort. Bij mooi weer, bij slecht weer, bij een feestje, bij verdriet, bij geboorte, bij dood, bij een goed examen, bij een slecht examen, bij een goede werkdag, bij een slechte werkdag. Omdat er een personeelsfeest is, omdat er geen personeelsfeest is, omdat het donderdag, vrijdag, zaterdag … is. Eigenlijk is het jammer dat we alcohol zo zijn gaan misbruiken en als dagelijks medicijn zijn gaan nuttigen. Hetzelfde geldt een beetje voor taart. Taart hoort ook overal bij.’

‘We worden opgevoed met het idee dat alcohol onschuldig is en er gewoon bij hoort.’
– Evi Hanssen

Ga je het ene dan niet gewoon vervangen door het andere? Iemand drinkt dan misschien geen alcohol, maar gaat daardoor mogelijk extra veel taart eten, en dat is ook niet gezond.

‘Klopt, maar ik zie heel veel mensen én taart eten én wijn drinken. (Lacht) Mensen spreken me bijvoorbeeld ook aan op het feit dat ik soms cola drink in de plaats van alcohol, en dat dat ook suiker bevat. Klopt ook, maar alcohol bevat net zo goed suiker. Daarnaast vind ik dat je niet alleen puur naar lichamelijke gezondheid moet kijken. Alcohol heeft ook een impact op je mentale gezondheid en die is mij ook heel dierbaar. Het gebruik van alcohol kan bijvoorbeeld stress verhogen, wat dan weer een impact heeft op je lichamelijke gezondheid. De effecten van alcohol zijn voor iedereen anders - de één wordt emotioneel of verliefd, de ander opstandig of agressief - maar veel mensen voelen zich achteraf niet zo goed bij hun eigen gedrag. Dat is jammer. Dus, van een stuk taart slaap ik ‘s nachts niet veel slechter. En voel ik me de dagen erna niet down. Van twee wijntjes wel. Zodra je dat doorhebt, kun je ook bewuster omgaan met alcohol.’

Probeer je dat ook mee te geven aan je kinderen?

‘Ik maak me geen illusies: mijn kinderen gaan ooit dronken zijn en een kater hebben. Wat ik hen wel probeer mee te geven, is om eerst te leren om zich te amuseren zonder alcohol. Om op de tafels te dansen zonder dat daar een roes voor nodig is. Om mensen te versieren, zonder dat ze daarvoor moeten indrinken. Zodat ze alcohol leren zien als een extraatje. Vandaag is alcohol geen extraatje in ons leven, maar de basis. Een feestje start pas als er alcohol is. Dat was voor mij vroeger niet anders. Ik had nooit geleerd om mij te amuseren zonder alcohol. Dus probeer ik mijn kinderen te leren genieten zonder die roes. Zij zien ook dat ik nog altijd heel vrolijk en zot kan doen. Verder moeten ze hun eigen keuzes maken, zeker als ze wat ouder zijn. Ik vind dat elke volwassene het recht heeft om in zijn lichaam te gieten wat hij wil. Zolang hij anderen niet schaadt. Alleen moet je wel de juiste informatie krijgen over hoe schadelijk alcohol kan zijn. Zodat iedereen bewust kan beslissen wat hij wel of niet wil doen. Er zijn nu eenmaal een heleboel kankers gelinkt aan alcohol.’

Bij een controle naar afwijkende cellen vroeg de oncoloog jou ook hoeveel alcohol je dronk.

‘Mijn gynaecologe toonde me een tabel met daarop de invloed van alcohol op vrouwen vanaf 35 jaar. En hoe de kans op kanker dan stijgt als je alcohol drinkt. Alleen toonde ze mij die tabel pas toen ze hoorde dat ik niet langer alcohol dronk. Toen ik haar vroeg waarom, antwoordde ze dat ik er toen pas klaar voor was. Deelt ze die cijfers in een andere context, dan is ze de sfeerverpester. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Toen ik zelf nog dronk, wilde ik ook niet dat alcohol me werd afgenomen. Ik herinner me bijvoorbeeld een gesprek dat ik op mijn zestiende had met mijn beste vriendin. We hoopten dat we nooit een drankprobleem zouden ontwikkelen, want dan zouden we nooit meer mogen drinken. Dat ik er nu zelf voor kies om geen alcohol meer te drinken, is dus best grappig.’

{{newsletter}}

Geïnspireerd door het verhaal van Evi? 

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie? Schrijf je dan in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief.

Schrijf me in