Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over De Nieuwe Levensgenieter

Deel het zeker via e-mail. Of op sociale media met #denieuwelevensgenieter.

Nee, er is geen kost aan verbonden. Dat blijft zo op lange termijn. Geniet ervan en laat je regelmatig inspireren. Sluit je aan via de oranje knop rechtsboven deze pagina!

Een e-mail - gemiddeld om de twee maanden - om je op de hoogte te brengen van nieuws, inspirerende podcasts, recepten, video’s, events of tips van De Nieuwe Levensgenieter. Sluit je gratis aan via de oranje knop rechts bovenaan deze pagina!

Van Kom op tegen Kanker. Alle informatie op www.denieuwelevensgenieter.be is dan ook wetenschappelijk onderbouwd. Waarom Kom op tegen Kanker deze beweging opstart? Helder: 4 op de 10 kankerdiagnoses zijn te wijten aan vermijdbare factoren. Dat toont aan hoe relevant het is om aandacht te schenken aan kankerpreventie (als individu en als samenleving). Met De Nieuwe Levensgenieter bewijzen we samen met heel Vlaanderen dat gezonde(re) keuzes best haalbaar, lekker en aangenaam zijn. Ambassadeurs Michaël Sels, Karine Claassen en Bert De Backer zetten hun schouders onder het initiatief van bij de start. Sluit je ook aan via de oranje knop rechtsboven!

Kennis vergroten en inspiratie bieden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ruim de helft van de Vlamingen niet weet dat er een link is tussen alcohol en kanker. En wist je dat 4 op de 10 kankergevallen te wijten zijn aan vermijdbare factoren? Als samenleving valt er dus nog heel wat winst te behalen in de strijd tegen kanker door collectief gezondere keuzes te maken. Tegelijk van het leven en lekker eten blijven genieten? Uiteraard kan dat, zoals we met De Nieuwe Levensgenieter graag bewijzen.

Veelgestelde vragen over kanker(preventie)

Je kunt niet uitsluiten dat je ooit kanker krijgt, maar je kunt wél je risico op kanker verkleinen. Als je weet dat 4 op de 10 kankerdiagnoses te wijten zijn aan vermijdbare factoren, zie je meteen hoe relevant het is om in te zetten op kankerpreventie (als individu en als samenleving).

Zie fact sheet met wetenschappelijke bronnenlijst.

Wie veel rood en bewerkt vlees eet, loopt een verhoogd risico op dikkedarmkanker en bepaalde vormen van maagkanker. Het is daarom aangewezen je consumptie ervan te beperken. Lees hier meer info en over welke vleessoorten het gaat.

Absoluut. Die verantwoordelijkheid ligt zéker niet alleen bij het individu. Ook bij de overheid. Dat vraagt om een dubbele benadering. Daarom richt Kom op tegen Kanker zich niet enkel tot het brede publiek (met campagnes zoals De Nieuwe Levensgenieter en Riproken) maar ook tot beleidsmakers. Als onderdeel van een bredere aanpak pleit Kom op tegen Kanker bij onze ministers voor structurele maatregelen die een gezondere levensstijl en leefomgeving vergemakkelijken. Lees meer.

Veelgestelde vragen over alcohol

Ja, het is wetenschappelijk bewezen dat het drinken van alcohol het risico verhoogt op minstens 7 soorten kanker. Dat zijn mond- en keelholtekanker, strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, borstkanker, leverkanker, dikkedarmkanker en endeldarmkanker. Lees hier hoe alcohol je risico op kanker verhoogt.

Nee, want kanker is multifactorieel. Meerdere oorzaken samen liggen aan de basis van het ontstaan van kanker. Zelfs wie nooit alcohol drinkt, nooit rookt, veel beweegt en gezond eet, kan de pech hebben om kanker te krijgen. 4 op de 100 kankergevallen is te wijten aan alcoholgebruik.

Ja. Geen of minder gaan alcohol drinken, zorgt voor een kleinere kans op 7 soorten kanker.

Zowel alcohol zelf, als het stofje aceetaldehyde dat je lichaam aanmaakt bij het afbreken van alcohol, vergroot je kans op kanker. Lees meer.

Als we spreken over de schadelijkheid van alcohol, maakt het niet uit of je bier, wijn, mixdrank of gedistilleerde drank drinkt. Het gaat om de hoeveelheid alcohol die je binnenkrijgt.

Ook licht en matig alcoholgebruik verhoogt het risico op kanker. Een standaardglas bier (250 ml), wijn (100 ml) of sterke drank (35 ml) bevat 10 gram alcohol. Bij grote glazen (bijvoorbeeld van 33 cl) of bij bier met een hoger alcoholpercentage heb je met 1 consumptie méér dan 1 standaardglas alcohol gedronken.

Stel je vraag

Dankjewel voor je vraag, deze hebben wij succesvol ontvangen!
Oops! Something went wrong while submitting the form.