Interview
Karine Claassen: 'Ik ben zelf op-en-top bourgondiër'
Wat een bezige bij, die Karine Claassen. Een van de rijzende televisiemakers bij VRT. Niet bang om moeilijke onderwerpen aan te pakken. Niet in haar tv-programma’s en ook niet hier. En dan ook nog eens een jonge mama, die dus niet snel ‘ja’ zegt als iemand haar vraagt om nog wat meer tijd op te offeren voor een goed doel. Tenzij voor De Nieuwe Levensgenieter. Waarom trekt ze maar al te graag deze beweging mee op gang?
Positieve bourgondiër
‘Omdat jullie de ballen hebben om voluit te gaan voor het thema waarvoor jullie gaan. Dat is niet evident.’ Wat haar aanspreekt, is de positieve aanpak. ‘Ik wil niet juf Karine zijn die zwaaiend met het vingertje verkondigt dat alcohol en taart slecht zijn, no way. Want ik ben zelf op-en-top bourgondiër. Dat is letterlijk wat ik al heel m’n leven het allerliefste doe: goede restaurants zoeken, goed gaan eten, genieten van culinaire hoogstandjes.’
{{tip}}
Glaasje om te ontspannen
‘Ik ben een jonge mama. Ik heb een kick-ass job. Voor je het weet, zit je in een ratrace en is het bijna een gewoonte om te ontstressen met af en toe een glaasje wijn, bijvoorbeeld bij het eten. Terwijl dat niet moet. Het hoeft niet. En dus stelde ik mezelf de vraag: “Karine, schenk jij nu een glas wijn uit om te kunnen ontspannen?” Het antwoord was - om heel eerlijk te zijn - “ja”. Iets waarin waarschijnlijk veel mensen zich herkennen.’
'Voor je het weet, zit je in een ratrace en is het bijna een gewoonte om te ontstressen met wijn.'
– Karine Claassen
‘Sinds dat aha-moment consumeer ik alcohol veel bewuster. Niet alleen omdat het de kans op kanker verhoogt. Maar ook omdat het de kwaliteit van mijn dagelijks leven gewoon enorm verbetert.’ Als mama van een kleuter betekent dat voor Karine vooral: beter slapen! ‘Eén glas had al gevolgen voor mijn slaapkwaliteit. Toen ik pas mama was, sliep ik drie jaar zeer weinig. Vreselijk! Nu slaap ik veel beter, en dat wil ik zo houden.’
Ben je zwanger misschien?
Bewuster met alcohol omgaan bracht Karine ook tot andere inzichten. ‘Alcohol verbindt mensen. Eten, drinken, aan tafel zitten. Dat is ingebakken in onze Vlaamse cultuur. En het is waar. Maar ik realiseerde me dat ik geen bier of wijn nodig heb om te verbinden met anderen. Het kan ook zonder/anders.’
Alleen, alcohol is stevig ingebakken in onze sociale rituelen. Zeer stevig. ‘Ik denk dat heel veel mensen, ikzelf ook, alcohol drinken uit gewoonte of om sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Je gaat naar een feestje, je wordt er hartelijk ontvangen, er staat een plateau klaar met glazen champagne of wijn. Zelfs als je eigenlijk geen zin in alcohol hebt, neem je ongetwijfeld, negen kansen op tien, toch een glaasje. Voordat je het weet, sta je te nippen.’
Het voelt bijna vreemd om een glaasje af te wijzen. ‘Terwijl het helemaal oké is om te zeggen: “Nee, dank u.” En als je erbij stilstaat, is het echt zot dat je je daarvoor moet verontschuldigen. “Waarom drink je niet? Allez, zeg. Pak een keer een glaasje. Ben je zwanger misschien?” Dan denk ik stiekem: “ben ik alleen maar tof als ik gedronken heb, of wa?” Zonder alcohol kun je toch ook mooie gesprekken voeren en je amuseren? Achteraf slaap je goed en sta je op zonder kater.’
Gooi alle geuren, kleuren en smaken in de (fruit)schaal
Is bewust leven niet ultrasaai? ‘Totaal niet! Het betekent niet dat je geen plezier meer kunt hebben hé’, benadrukt Karine. ‘Het gaat hem erom een balans te vinden: gezonde keuzes maken zonder het gevoel te hebben dat je iets opoffert.’ Karine vergelijkt het met afvallen. ‘Je wil een paar kilo’s kwijt, en dus ga je op dieet. Sommige mensen, zoals ik vroeger, denken dan dat ze alleen maar sla mogen eten. Maar dat hou je niet vol.’
In plaats van je te beperken tot louter konijnenvoer vreten, pleit Karine voor een gezonde én bourgondische aanpak. ‘Inspireer jezelf. Zet bijvoorbeeld al eens een volle fruitschaal op tafel met een variatie van geuren, kleuren en smaken. Een plezier om naar te kijken en om op te eten. Met zo van die kleine stapjes, beland je snel in een positieve vicieuze cirkel.’
{{newsletter}}
Alcoholvrije drankjes proeven
Ongedwongen ontdekken dus. ‘Om uit die gewoonte te breken omdat je het wilt, niet omdat het moet. Er zijn al genoeg dingen die moeten. Je moet opstaan op dat uur. Je moet in de file staan. Je moet naar je werk. Je moet dat. Je moet dit.’
Net zoals Karine al heel haar (volwassen) leven goede restaurantjes zoekt, experimenteert ze vandaag ook graag met verschillende alcoholvrije drankjes. ‘Je hebt er tegenwoordig zo veel om eens uit te proberen. En valt het tegen? Volgende keer kies je gewoon iets anders, toch? Keuze te over.’
'Ik drink af en toe een glas alcohol. Omdat ik er bewust voor kies. Niet omdat ik het nodig heb of door sociale druk.'
– Karine Claassen
Drinkt ze dan nooit meer iets alcoholisch? ‘Toch wel. Kijk, alcohol is ongezond en daar is geen discussie over. Net zoals een zak chips eten ongezond is. Maar dat wil nu ook niet zeggen dat je nooit meer chips mag eten of nooit meer alcohol mag drinken. Alles begint bij beseffen waar je mee bezig bent, en waarom. Als vanzelf ontdek je dan dat er ook andere opties zijn om te ontspannen en te verbinden, zonder neveneffecten. Zo vind je wel jouw evenwicht. Na verloop van tijd, want het gaat natuurlijk niet van de ene dag op de andere.’
Confrontatie met kanker
Het evenwicht tussen bewustzijn en genieten herstellen, is wat we met De Nieuwe Levensgenieter willen bereiken. Genieten staat niet gelijk aan ongezond. En omgekeerd: gezond staat niet gelijk aan niet lekker of onhaalbaar. ‘Dat vind ik het mooie aan deze beweging. Je kunt de harde feiten voor iemands voeten werpen: alcohol is schadelijk en verslavend, net als tabak. In mijn omgeving zie ik wat kanker doet met een mensenleven. Ik heb mijn vader verloren aan kanker. Het was niet gelinkt aan alcohol, maar het was verdomme wel heftig om kanker te hebben. Terwijl ik heel graag leef en heel veel lach. En ik er heel graag zo lang mogelijk wil zijn voor mezelf en de mensen die ik graag zie. Dat is voor mij hét argument om naar best vermogen op mijn gezondheid te letten.'
Momentum
‘Maar door de feiten keihard in het gezicht van de mensen te gooien, verander je niet plotsklaps hun gedrag. Een klik maken vraagt tijd. De wetenschap toont ook aan dat je als mens een intrinsieke, positieve motivatie moet hebben om dingen te veranderen op lange termijn.’ En wat betreft extrinsieke motivatie: ‘Volgens mij zitten we momenteel in het goede momentum om het over alcohol te hebben.’
Respect en vrijheid
‘Al zul je me over niemand zien oordelen omdat ze zin hebben in een glaasje. Ik ben trouwens wel de laatste persoon die dat moet doen. Ik heb mijn feestjes meer dan gehad als twintiger (lacht). Maar tegelijk wil ik vandaag gewoon zijn wie ik ben en mijn goesting doen, zonder me te verantwoorden. En mensen inspireren door authentiek te leven en met elkaar tips te delen? ‘Graag.’ Karine lijkt haar balans te hebben gevonden: ‘Ik voel me er niet slecht over als ik af en toe een glaasje drink. Maar dan wel omdat ik er bewust voor kies, naast iets anders. Niet omdat ik het nodig heb of me laat doen door sociale druk.’
Proost! Op de bourgondiër van de toekomst.
En jij?
Doe net als Karine mee met De Nieuwe Levensgenieter. Ontdek hoe je met kleine, dagelijkse keuzes een groot verschil kunt maken voor je gezondheid. Schrijf je vandaag nog in en ontvang regelmatig info en inspiratie van nog meer toonaangevende smaakmakers.
Wie is Karine Claassen?
- Tv-gezicht en documentairemaakster
- Bekend van programma’s als Op een ander, Waarom wachten, Het leven in kleur ...
- VRT-journalist voor Terzake en De Afspraak
- Mama sinds 2021
Karine's Nieuwe Levensgenieter-favorieten:
- mocktail op basis van olijven en basilicum (gedronken in restaurant Tinelle in Mechelen)
- kombucha 'gepimpt' met verse kruiden
- niet-alcoholisch IPA-bier Implosion