Michaël Sels: 'Aperitief is leukste moment van de avond'

Voedingsdeskundige? Check. Auteur van een hele reeks kookboeken? Check. Lezingen en workshop geven door heel Vlaanderen? Check. Nieuwe Levensgenieter? Dubbelcheck! Het is duidelijk: Michaël Sels is van vele markten thuis. En hij is de uitgelezen persoon om je innerlijke bourgondiër wakker te schudden.

Onevenaarbare vol-au-vent

Vroeger kon je Michaël vinden in de Kempische brasserie van zijn grootouders. Tegenwoordig draagt hij een witte jas als hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Maar Michaël is nog steeds een man met een passie voor voeding die diepgeworteld is in zijn jeugdherinneringen.  

‘Mijn grootouders hebben altijd een brasserie gehad in Bevel, een klein dorpje tussen Lier en Herentals’, vertelt Michaël. ‘Als kind bracht ik daar veel tijd door in de keuken, waar ik gehaktballen rolde voor de vol-au-vent van mijn grootmoeder. Het is haar beste recept. Ik kan die vol-au-vent tot op vandaag nog altijd niet evenaren.’

{{tip}}

Eten: da’s gezelligheid, plezier en ontspanning

De liefde voor koken leidde hem naar de hotelschool in Brugge, waar hij een opleiding tot chef volgde. Pas later raakte hij geïnteresseerd in de wetenschap achter voeding en het effect van eten op ons lichaam. Die interesse bracht hem in de wereld van diëtiek en gezondheid, waar hij nu zijn kennis en passie combineert.

Voor Michaël is voeding namelijk meer dan alleen brandstof voor het lichaam. Het is een bron van plezier, gezelligheid en ontspanning. ‘We eten niet alleen om onszelf te voeden. We eten ook omdat dat gezellig en leuk is, om te genieten en te ontspannen’, zegt hij. Voor hem ben je dan ook een nieuwe levensgenieter als genieten van lekker eten hand in hand gaat met zorgen voor je lijf.

'Halflauwe cava en gefrituurde hapjes? Daar wordt mijn culinaire hart niet blij van. En mijn biologische hart ook niet.'
– Michaël Sels

Vlaamse klassiekers

Michaël is er rotsvast van overtuigd dat die twee werelden kunnen samenvallen. Want vergis je niet: deze man houdt van lekker eten. ‘Als ik terugkijk naar de wereld van mijn grootouders, daar in hun brasserie, dan was genieten al wat de klok sloeg. Alle Vlaamse klassiekers stonden daar op de kaart. Toen ik de stap waagde naar de hotelschool, lag alle nadruk uiteraard ook op het culinaire.’  

‘Maar later kwam ik terecht in de klinische wereld van de wetenschap. Wat doen al die stoffen met ons lichaam? Welk effect hebben ze op ons? Ik heb mij gespecialiseerd in voeding en kanker, en de kennis die ik heb opgedaan, kan ik niet zomaar negeren. Neem nu het aperitief: persoonlijk vind ik dat het leukste moment van de avond. Samenkomen met je familie en gesprekken voeren na een lange werkdag ... daar hoort een natje en een droogje bij. Maar als dat zich beperkt tot halflauwe cava en gefrituurde hapjes, dan wordt mijn culinaire hart daar niet blij van. En mijn biologische hart ook niet.’

Michael Sels De Nieuwe Levensgenieter
Michaël tijdens de opnames van de videospot voor De Nieuwe Levensgenieter

Inspiratie gezocht (en gevonden)

‘Het is algemeen bekend dat voeding een belangrijke invloed heeft op onze gezondheid. Iedereen weet bijvoorbeeld dat groenten gezond zijn. Maar soms ontbreekt het ons aan inspiratie, en daar kan ik als kok en diëtist een rol spelen. Hoe pakken we dit aan? Hoe stop ik groenten bij de lunch die ik meeneem naar het werk? Hoe overtuig ik mijn kinderen om meer groenten te eten? Met wat concrete ideeën en inspiratie kunnen we al een heel eind verder. Met alternatieven voor alcoholische dranken is dat net zo.’

Uit onderzoek blijkt immers dat alcoholconsumptie in verband staat met maar liefst zeven soorten kanker, waaronder ook minder voor de hand liggende, zoals borstkanker. Als man van de wetenschap is Michaël zich daar zeer bewust van, maar net als zoveel andere Belgen is hij een bourgondiër in hart en nieren. Hoe pakt hij dat dan aan? Over een ding is hij heel duidelijk: De Nieuwe Levensgenieter is geen gezondheidspolitie. Met een aanstekelijke dosis positiviteit en veel liefde voor lekker eten en gezelligheid doet hij zijn geheim uit de doeken.

{{newsletter}}

Geen gezondheidspolitie, wel méér genieten

‘Alles schrappen en verbieden werkt niet. We hebben dat in het verleden al vaak genoeg geprobeerd. Eet minder suiker, eet minder vet ... We hebben het 20, 25 jaar lang zo aangepakt, en het heeft nog nooit gewerkt. Daarom is het belangrijk om positief te denken. Leg eens wat meer groenten op je bord. Snoep een extra stuk fruit. Probeer eens een leuk alcoholvrij drankje. Dan zul je merken dat je op het einde van de dag minder vet of suiker hebt gegeten en minder alcohol hebt gedronken, maar wel op een leuke manier. Misschien heb je wel een alcoholvrij aperitiefje ontdekt waar je meteen aan verknocht bent.’

En alcoholvrije dranken, die zijn in opmars.

‘Alcoholvrije dranken behoren steeds vaker tot het normale gamma. De laatste jaren heb ik het gevoel dat zich daar een heel positieve verschuiving voordoet. Als je vroeger een alcoholvrij biertje bestelde op café, werd je bekeken als iemand die herstelde van een verslavingsprobleem. Vandaag is dat gelukkig niet meer het geval. In veel restaurants vind je naast aangepaste wijnen ook aangepaste niet-alcoholische dranken op de kaart. In je padelclub, op café na een namiddagje fietsen ... mensen staan er veel meer voor open, en ik vind dat heel mooi.’

Michaël stelt dat de overheid ook een actieve rol kan spelen om bijvoorbeeld jongeren gezondere keuzes te leren maken. ‘Er zijn discussies gaande over reclame voor fastfood in studentenbuurten. Misschien moet de overheid juist ingrijpen door meer reclame voor gezonde voeding toe te laten, want je kunt mensen verleiden tot gezondere eet- en leefgewoonten door ze gezondere alternatieven aan te bieden.’

Michaël (r) met collega-smaakmakers Karine Claassen (l) en Bert De Backer (m)

Bewust kiezen

‘Het is ook niet alles of niets’, zegt Michaël. ‘Nogmaals: wij Belgen zijn bourgondiërs, en dat mag gerust zo blijven. Mijn advies? Ga voor kwaliteit. Als je iets kiest, kies dan voor de beste kwaliteit en geniet er echt van. Als er iets te vieren valt, ga dan gerust voor dat glas champagne. Maar let op met het kartonnetje wijn dat naast de koelkast staat en waar je af en toe van bijtankt tijdens het koken. Is dat echt wel nodig? Geniet je daar echt van? Je hoeft de wijn niet te laten staan, maar kies een goede wijn die perfect past bij het eten dat je klaarmaakt. Geniet van die culinaire synergie. Drink die wijn niet, maar degusteer hem. Kies er bewust voor.’

'Geef gasten de kans om gezond te smullen. Zet rauwe groentjes met guacamole of hummus als dip op tafel. Veel gezonder en minstens zo lekker.'
– Michaël Sels

Verandering van spijs (en drank)

Verandering van spijs doet eten. En dat mag je soms letterlijk nemen. ‘Variatie doet experimenteren. Daar kun je als gastheer of -vrouw handig op inspelen. Geef je gasten de kans om een gezonde keuze te maken. Bied bijvoorbeeld niet enkel chips of gefrituurde hapjes aan, maar zet ook rauwe groentjes met een gezonde dip zoals guacamole of hummus op tafel. Veel gezonder, én nog steeds erg smakelijk. Hetzelfde geldt voor de begeleidende dranken. Kombucha, waterkefir, een alcoholvrij biertje, een alcoholvrij wijntje, gewone cava ... Kombucha is een licht bruisende drank gemaakt van gefermenteerde thee. Waterkefir is een verfrissend drankje gemaakt van water, suiker en kefirkorrels, een combinatie van bacteriën en gisten die zorgen voor de fermentatie. Door deze gezonde opties aan te bieden, geef je je gasten de kans om eens iets nieuws te proberen. Je zult zien! Ze zullen er sneller toe geneigd zijn.

Iedereen kan een verschil maken

En zo gaat de bal aan het rollen. Want het leuke is: iederéén kan een verschil maken. ‘Als je de tafel dekt voor gasten, zorg er dan zeker voor dat je ook waterglazen voorziet en karaffen of flessen water op tafel zet. Organiseer je een event? Serveer gerust nog pintjes, maar ook originele niet-alcoholische dranken. Breid de bierkaart van je sportkantine uit met toffe alcoholvrije bieren. Bied op recepties eens iets anders aan dan cava en fruitsap. Er zijn zo veel toffe dingen om te serveren. Geef mensen de kans om eens iets anders te proberen.’

En wat is de persoonlijke favoriet van de sympathieke culinaire duizendpoot? ‘Ik heb een voorliefde voor kombucha, een gefermenteerde thee die ik bijzonder waardeer vanwege zijn zurige smaak. Er bestaan veel verschillende varianten, het is natuurlijk bruisend, en door de zurigheid leunt het aan tegen een cava of een geuze. Dat vind ik zelf heel lekker.’

Zin in meer inspiratie?

Doe net als Michaël mee met De Nieuwe Levensgenieter en ontdek hoe je met kleine, dagelijkse keuzes een groot verschil kunt maken. Schrijf je in en ontvang regelmatig info en inspiratie van nog meer toonaangevende smaakmakers.

Inspireer me

Wie is Michaël Sels?

  • Hoofddiëtist UZA, specialisatie oncologie
  • Gediplomeerd chef
  • Copresentator van het tv-programma 'De grote boodschap' (najaar 2024 op VRT 1)
  • Veelgevraagd expert in de media
  • Geeft lezingen en workshops
  • Auteur kookboekenreeks Lekker Lang Leven, Prikkelbare darmen kookboek, Plan 500 gram, Plan 500 gram - lekker koken met diabetes

Michaëls Nieuwe Levensgenieter-favorieten:

  • Kombucha (gefermenteerde thee)
  • Rauwe groentjes met hummus
  • Waterkefir