Goed begonnen is half gewonnen: 3 verrassende ontbijtrecepten

Je kan de dag starten met een boterham. Óf met een feestje. Als je het ons vraagt, is die keuze snel gemaakt. Maak kennis met de drie ontbijtrecepten die je ochtend transformeren van 'meh' naar 'wow'! Of je nu gaat voor een groene boost of een zoete start. Eindelijk die ochtendroutine opfleuren? Een fluitje van een cent, dankzij deze originele recepten van onze smaakmaker Michaël Sels!

1. Green American pancakes

Groenten bij het ontbijt? Jazeker! Verstopt in heerlijke pancakes. Want met onder andere spinazie, bananen en havermout heb je meteen een stevige portie krachtvoer binnen. Je favoriete fruit is de kers op de taart. Of de druif. Of de blauwe bes. Of de aarbei. Soit, je snapt ons. Dit gezond ontbijt smaakt even goed als het klinkt. Beloofd!

Green American pancakes van Michaël Sels, uit Lekker Lang Leven 2 | Beeld Bramski

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 300 ml amandelmelk
  • 70 g (volkoren) havermout
  • 2 eieren
  • 1 banaan
  • 100 g spinazie
  • 200 g skyr
  • 400 g vers fruit, verschillende soorten

{{tip}}

Zo maak je het

  1. Doe amandelmelk, havermout, banaan, spinazie en de eieren in de blender en mix tot een glad beslag.
  2. Verwarm wat neutrale olie in een koekenpan. Bak hierin de pancakes 2 minuten aan elke kant tot ze gaar zijn.
  3. American pancakes horen voor mij op een hoge stapel. Doe er een flinke lepel skyr en en wat fruit bovenop.

Een recept uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven 2.

2. Banana split

Wie zegt dat je met een dessert niet de dag kan beginnen? Met deze Banana Split steel je sowieso de show aan de ontbijttafel. Vergeet de klassieke versie met roomijs, deze variant is minstens zo lekker. En verantwoord. Gebakken banaan, knapperige granola en sinaasappelsap vormen samen een lekkere smaakbom om je dag op gang te trekken.

Banana split van Michaël Sels, uit Lekker Lang Leven | Beeld Heiki Verdurme

Voor 1 persoon

Ingrediënten

  • 1 banaan
  • 2 el sinaasappelsap
  • 2 el kokosschilfers
  • 2 el gehakte hazelnoten
  • 1 el zadenmengeling (bv. maanzaad, pompoenpitten, lijnzaad ...)
  • 2 el (volkoren) havermout
  • 1 el arachideolie
  • 100 g magere plattekaas
  • 2 el honing
  • 5 frambozen

Zo maak je het

  1. De crunch in dit recept komt van de zelfgemaakte granola. Verwarm hiervoor een pan op het vuur. Giet er voorzichtig de arachideolie in, zodat die niet gaat spatten en voeg daarna de havermout, kokosschilfers, gehakte hazelnoten en de zadenmengeling toe. Laat 4 tot 5 minuutjes bakken. Blijf goed roeren zodat de granola niet verbrandt.
  2. Pel de banaan en snij ze doormidden. Bak de banaan met de buitenkant naar boven even aan in de pan. Voeg na 2 minuten het sinaasappelsap toe. Laat nog even bakken tot het sap is opgenomen en de banaan een mooie glans krijgt door de karamellisatie van deze natuurlijke suikers. Meng alvast de plattekaas met de honing.
  3. Was indien nodig de frambozen en laat ze uitlekken of dep ze voorzichtig droog met wat keukenpapier.
  4. Schik de gebakken banaan samen met de granola en de plattekaas op uw bord. Werk af met de frambozen.

Een recept uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven.

3. Homemade choco

Toegegeven: soms heb je gewoon zin in iets zoets. Voor die momenten hebben we de perfecte oplossing: huisgemaakte choco. Voor jong en oud! Geen bewaarmiddelen of kunstmatige smaakstoffen, gewoon beginnen met hazelnoten, cacaopoeder en een stukje pure chocolade. Wie aan de verleiding weerstaat, kan de pot trouwens tot twee weken bewaren in de koelkast. Loopt het water je al in de mond?

Homemade choco, uit Lekker Lang Leven | Beeld Heiki Verdurme

Ingrediënten

  • 200 g hazelnoten
  • 2 el poedersuiker
  • 200 g kikkererwten in blik
  • 2 el tahin
  • 4 el puur cacaopoeder
  • 100 g pure chocolade
  • 200 ml water

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze 8 minuten in de oven of tot ze goudbruin zien.
  3. Spoel de kikkererwten uit blik goed af onder stromend water.
    Je kunt ook losse droge kikkererwten kopen, maar dan moet je ze wel minstens 8 uur laten weken. Plaats in dit geval de droge kikkererwten ineen kom met water. Het water moet zo’n 9 cm hoger staan dan de erwten. Als het water tijdens het weken echt te laag komt te staan doordat de kikkererwten het vocht in zich opnemen (sommige kikkererwten zwellen zelfs op tot twee keer de oorspronkelijke grootte), vul het volume dan wat aan. Laat zeker 8 uur weken. Spoel de erwten nadien ook even onder stromend water.
  4. Neem de hazelnoten uit de oven en schep ze in de blender. De noten zijn heel erg warm, dus let op dat je je niet verbrandt.
  5. Voeg de poedersuiker toe en mix 5 minuten, tot echt elke noot is fijngemalen.
  6. Schep vervolgens de kikkererwten, tahin en het cacaopoeder bij in de blender. Verhoog gradueel de snelheid van je blender zodat alles goedgemengd wordt. Voeg nu ook het water toe en mix het geheel tot een smeuïge pasta. Schraap de hazelnootpasta hiervoor af en toe van de randen, zo krijg je het gladste resultaat.
  7. En dan nu onze smaakmaker: de chocolade! Deze smelt je het best au bain-marie opdat hij niet verbrandt of gaat klonteren.
  8. Giet de gesmolten chocolade bij de gemixte hazelnootpasta en meng alles goed door elkaar. Je kunt eventueel de blender nog eens latendraaien, voor een mooi egaal resultaat.
  9. Schep de pasta in een glazen pot en laat hem volledig afkoelen in de ijskast.

Een recept uit Michaëls kookboek Lekker Lang Leven.

Smakelijk!

Skyr is een IJslandse variant van Griekse yoghurt. Het is van nature hoog in eiwitten en laag in vet, en zorgt voor een goede verzadiging.

Samen met de havermout vormt het een combinatie die energie geeft.