Recept
Alcoholvrije cocktail? 3 recepten van Instagramfoodies
Van een gin-tonic, margarita of cosmopolitan heb je misschien al geproefd. Maar wil je de klassieke aperitieven eens links laten liggen? En genieten van een frisse mocktail die écht geslaagd is (en niet lijkt op plakkerige limonade waarin een muntblaadje ronddrijft)? Deze drie Instagram foodies zetten je graag op weg. Zonder een druppel alcohol, boordevol smaak. Santé!
Watermeloenlimonade van @ascookedbyginger
Als je uitvalsbasis de zelfverklaarde hoofdstad van de smaak is, is succes gegarandeerd. Toch? Laurence is een Hasseltse foodie die al twee boeken op de wereld heeft losgelaten. Haar levensmotto is ‘Gezond genieten’. Een filosofie waar wij pal achter staan!
Ze drinkt vooral water en koffie. Maar áls ze frisdrank op tafel zet, maakt ze die liefst zelf. Al is het maar om de hoeveelheid suiker de baas te zijn. Zoals deze limonade met watermeloen. Poepsimpel en lekker fris.
Benodigdheden voor 2 glazen
- 160 g watermeloen
- 2 limoenen
- 5 takjes munt
- 400 à 500 ml bruiswater
- ijsblokjes
Zo maak je het
- Doe de watermeloen in de blender en mix glad. Haal door een zeef en vang het sap op.
- Stop de blaadjes van de munt in een kommetje en pers er het limoensap boven uit. Plet met de vijzel zodat de munt maximaal smaak afgeeft.
- Doe ijsblokjes in een glas en giet er het watermeloensap bij. Voeg het limoensap toe, zonder de blaadjes munt en giet er als laatste het bruiswater bij. Werk eventueel af met een takje munt.
Meer kooktips van Laurence? Check haar website!
Virgin gembermojito van @karolas_kitchen
Met haar bijna 90.000 volgers op Instagram is Karolien stilaan een van de usual suspects in Vlaanderen. Ze heeft bovendien een master biomedische wetenschappen met specialisatie in voedingswetenschappen op zak. Verstand van gezond eten én culinaire beelden om van te watertanden? Check!
Karolien kiest er bewust voor om geen alcohol te drinken. In deze blogpost legt ze uit waarom. Maar vooral: ze deelt er ook het recept voor haar favoriete mocktail. Een lekkere virgin gembermojito.
Benodigdheden voor 1 drankje
- ½ limoen
- gewassen verse gember
- 1 tl rietsuiker of ½ tl zoetstof
- 10 blaadjes munt en een takje extra voor de garnering
- 75 ml spuitwater
- 75 ml heldere citroenlimonade
- ijsblokjes
Zo maak je het
- Schil de verse gemberwortel gedeeltelijk en rasp deze boven het glas tot je ongeveer een theelepel hebt (zo vang je ook het sap op).
- Pers de limoen uit bovenop de gember, snijd de uitgeperste schil in kwarten en voeg toe, net als de zoetstof en de helft van de muntblaadjes.
- Plet het mengsel grondig met een stamper.
- Voeg de overgebleven muntblaadjes, een 3-tal ijsblokjes en de vloeistoffen toe. Werk af met een feestelijk rietje en een takje munt.
Nog meer lekkers maken zoals Karolien? Hier vind je haar recepten.
Mocktail met pompelmoes en rozemarijn van @cookameal
Na twee zoete drankjes, serveren we graag een bittere mocktail om af te sluiten. Kruidig, lekker en verfrissend zijn de kernwoorden op het steekkaartje van de chef.
Wie die chef is? Amylia, also known as Cookameal. Ze kookt het liefst zonder al te veel poespas. Of zoals zij het zo mooi noemt: ‘gezondigen’. Een levensstijl waar gezond eten perfect samengaat met zonder schuldgevoel een tweede stukje taart opscheppen. Amen!
Benodigheden voor 1 drankje
Voor de rozemarijnsiroop
- 150 ml water
- 200 g suiker
- 3 takjes rozemarijn
Voor de mocktail (per persoon)
- enkele ijsblokjes
- 2 el rozemarijnsiroop
- 75 ml pompelmoessap
- 150 ml bruiswater
- takje rozemarijn
Zo maak je het
- Verhit water in een kookpot en voeg de suiker toe.
- Roer tot de suiker opgelost is.
- Voeg de rozemarijn toe en haal je kookpot van het vuur.
- Laat de siroop minstens een uur afkoelen in de koelkast.
- Vul een glas met enkele blokjes ijs.
- Voeg 2 el rozemarijnsiroop toe.
- Vul aan met pompelmoes sap en bruiswater.
- Garneer met een takje rozemarijn.
Amylia heeft daarnaast nog heel wat andere recepten. Ontdek ze op haar website.
Santé!
{{tip}}
Zelf een lekker mocktailrecept?
Heb je zelf een recept voor een mocktail, en wil je dat graag met alle Nieuwe Levensgenieters delen? We horen het graag!