15 tips om je kans op kanker te verkleinen

Geen tijd om zelf uit te dokteren wat wel en niet gezond is? Of om te lezen over kankerpreventie? Dan is dit lijstje iets voor jou!

15 tips die je risico op kanker verkleinen, die je thuis zonder veel moeite kunt toepassen:

  1. Nieuwe kleding geshopt? Was ze eerst, alvorens ze aan te trekken.
  2. Eten opwarmen in de microgolfoven? Ga voor een glazen of porseleinen bakje (geen plastic).
  3. Antiaanbaklaag van je pan beschadigd? Bak er niet meer in.
  4. Parfum? Verstuif liever op je kleren dan op je huid.
  5. Schoonmaakmiddel kiezen? Die met eco-label zijn gezonder.
  6. Zoek de schaduw op, draag een pet, smeer … om je huid te beschermen tegen de zon.
  7. Voedsel verbrand? (Vloek gerust eerst even en) eet het dan niet meer op.
  8. Eet vezelrijk. Met volkorenproducten, groenten, kikkererwten, linzen, fruit en noten bijvoorbeeld lukt dat vanzelf.
  9. Ga voor minder dan 300 gram steak, rosbief en ander rood vlees per week.
  10. Van bewerkt vlees zoals ham, salami, worst, hamburgers, frituursnacks … eet je het best minder dan 30 gram per week.
  11. Groenten: laat je helemaal gaan en eet er veel van!
  12. Brood, pasta of rijst? Kies volkoren in plaats van wit.
  13. Hoeveel ultrabewerkte producten (snoep, chips, fantasie-ontbijtgranen ...) zitten er in je winkelmand? Daag jezelf uit om dat aantal zo laag mogelijk te houden.
  14. Drink (zo veel mogelijk) alcoholvrij.
  15. Rook en vape niet (mee).

{{tip}}

Meer lezen over het waarom achter deze tips? Precies te weten komen wat ‘ultrabewerkt’ betekent?