Het feestmenu van een Nieuwe Levensgenieter

We kennen allemaal de jaarlijkse stoelendans die ons van feesttafel naar feesttafel voert. En die ons vaak achterlaat met een zware maag én licht schuldgevoel. Wat als we die tafels van vermenigvuldiging nu eens inruilen voor een menu dat tegelijk bourgondisch lekker en gezond is? Ilse D’Hooghe is als chef en culinair redactrice al 17 jaar specialist in de materie. Ilse: ‘De tijden van rijkelijke roomsauzen en kilo’s boter zijn voorbij. Een feestmenu hoeft niet zwaar te zijn.’  Lees mee hoe we van aperitief tot toetje een mooie traditie nieuw leven inblazen.

{{tip}}

Alle begin is makkelijk

Tijdens de feesten is het geluid van ploppende kurken vaak het startschot van de avond. Misschien ben je de opdeling bubbels voor de groten en fruitsap voor de kleintjes wel beu en wil je iedereen een feestelijk glas in handen stoppen. Dan brengt een mocktail redding. Ilse: ‘Je kan ze smaak en diepgang geven dankzij kruiden en specerijen zoals gember en kaneel, zonder er een suikerbom van te maken.’

'De tijden van rijkelijke roomsauzen en kilo’s boter zijn voorbij. Een feestmenu hoeft niet zwaar te zijn.'
Ilse D'Hooghe

En daar hoeft het niet bij te stoppen. Kan je wel een conversation starter gebruiken of geef je de avond graag een creatieve twist? Geef dan je mocktail dan een originele naam. Veuve-Prik-Eau bijvoorbeeld of de Aperi-Dief? Vul kommetjes met druiven, sterfruit, kaneel en schijfjes sinaasappel en laat de gasten zelf voor de finishing touch van hun aperitief zorgen. En vergeet er geen snoepgroenten, hummus met crackers bijvoorbeeld, wat olijven en pure noten bij te zetten.  

Je kunt ook je eigen drankkaart maken. Weer de bubbels, wijn en bieren niet per se van het menu maar geef de alcoholvrije versies een ereplaats bovenaan. Een beetje positieve discriminatie is gezond!

Een feestelijke mocktail is meteen een geslaagde start van de avond.

Niet veel soeps, dat eerste gerecht? Wacht maar

Als groentenfan pleit Ilse al jaren voor de herwaardering van soep. ‘Er is zoveel meer in soepland dan minestrones en aspergesoep. Neem nu een miso-gembersoep met oesterzwammen en paksoi, een preisoep met gesmolten brie of een knolseldersoep met geroosterde rode ui, gerookte heilbot en rodebietballetjes.’  

Mooi meegenomen is natuurlijk dat je je feestsoep perfect de dag ervoor kan maken. Zo heb je de dag zelf meer tijd voor al het andere werk. ‘Bij soep hoort voor veel mensen ook brood. Zuurdesem is geen must. Voor volkoren(spelt)brood zou ik wél zeker gaan. Het is veel gezonder dan gewoon brood’, geeft Ilse nog mee.

 

De Geweldige Groenten

Rood vlees was vaak het gerecht waarrond alles draaide, maar er zijn genoeg redenen – denk ‘klimaat’, denk ‘gezondheid’ –  om voor wit vlees zoals kalkoen of parelhoen te gaan. Durf ook groenten een hoofdrol geven. Het is Ilse D’Hooghes stokpaardje: ‘Groenten hebben een andere dimensie gekregen door het enorme aanbod tegenwoordig. En nieuwe bereidingswijzes. Dankzij koks als Ottolenghi heeft de banale bloemkool bijvoorbeeld een echte comeback gemaakt. Als kind was ik geen fan van die rare geur en de obligate kaassaus. Maar als je een bloemkool in de oven zet, hem besprenkelt met olie, noten en kruiden en daarna serveert met een heerlijke yoghurtsaus, krijg je een heel ander verhaal. Da’s maar het topje van de ijsberg. Er zijn ook een pak mogelijkheden met de vele soorten paddenstoelen die je nu overal vindt. Een echte culinaire smaakmaker. Uitproberen maar!’  

‘Dankzij koks als Ottolenghi heeft de banale bloemkool een comeback gemaakt. In de oven, besprenkeld met olie, noten en kruiden en daarbij yoghurtsaus... Heerlijk!’
Ilse D'Hooghe

 

Geen diner zonder sausje? Geen probleem

Er zijn heel veel mensen die graag een saus hebben bij alles wat ze eten. Ze zullen dat zelf misschien een ‘guilty pleasure’ noemen, maar eigenlijk is daar geen enkele reden toe. Je kan volgens Ilse de heerlijkste sauzen maken zonder direct naar de mayonaisepot te grijpen. ‘Gezondere sauzen kunnen net zo smaakvol zijn als de klassieke versies. Je kan bijvoorbeeld een pompoen of een paprika na het roosteren gewoon mixen met bouillon, een beetje lichte room én de nodige kruiden en je krijgt een zalige saus voor de hele tafel.’ Maak verschillende sauzen met opvallende kleuren, dan vindt iedereen zeker iets wat hij daarna thuis zal willen proberen.

Een sausje op basis van groenten is minstens even smaakvol als de klassieke versies.

Zeg ‘ja’ tegen de zoete hap

Niemand zegt graag nee tegen een dessert en dat ligt vaak aan de lokroep van de suiker. ‘Probeer het liefst lichte, zoete hapjes in plaats van een suikerbom’, stelt Ilse voor. 'Een goed voorbeeld is een appeldessertje, waarbij je simpelweg een halve appel ontpit, in schijfjes snijdt en in de oven laat garen met een klein beetje suiker, amandelschilfers en wat zoute boter. Het is even onweerstaanbaar als z’n veel zoetere varianten maar lichter verteerbaar. Of kies voor vers fruit met een dip van Griekse yoghurt en honing.'

Je merkt het, als we de tafel en de avond opvrolijken met onverwachte appetizers, drinkverrassingen, gezonde bordjes en een beetje beweging, maken we misschien wel een nieuwe traditie: van de avond en het leven genieten zonder er veel bij in te schieten.

Smakelijk!

{{newsletter}}

Honger gekregen naar meer tips?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Je ontdekt er als eerste hoe je met kleine, dagelijkse keuzes een groot verschil kunt maken.

Schrijf me in

De Nieuwe Levensgenieter

Bij De Nieuwe Levensgenieter zetten we smaak voorop en maken we gezonde keuzes makkelijker. Gezellig tafelen, zorgeloos genieten, een nieuwe definitie van bourgondiër. Daar gaan we voor.