Tips
26 tips voor gezond-bourgondische feestdagen
Wat je met de feesten serveert heb je wellicht al uitgedokterd. Wil je de avond nog een gezonde twist geven zonder veel moeite? Dan helpen deze 26 tips je op weg. Ziehier! Het ABC van De Nieuwe Levensgenieter voor de feestdagen:
A - Aperitief met een twist
Start met een creatieve mocktail. Geef hem een originele naam, zoals 'Aperi-Dief', en zet kommetjes met stukjes fruit en verse kruiden op tafel waarmee de gasten zelf hun drankje kunnen samenstel(l)en. Of ga voor een ingeburgerde versie zoals een gembercitroen-tonic of een komkommermunt-fizz. Daarmee geef je de avond een feestelijke, alcoholvrije start.
B - Buffettafel voor beweegmomenten
Kies voor een buffetopstelling. Dat zorgt ervoor dat je gasten automatisch vaker opstaan en geen uren aan hun stoel geplakt te zitten.
{{tip}}
C – Creëer je eigen drankkaart
Maak een eigen drankkaart waarbij de niet-alcoholische opties de ereplaats krijgen. Zo geef je gezondere keuzes subtiel voorrang.
D – Denk ‘kleine bordjes'
Kleine bordjes = kleine porties! Zo kunnen je gasten van alles een beetje proeven zonder zich te overeten.
E - Experimenteer met groenten als ster van de maaltijd
Geef groenten de hoofdrol, zoals geroosterde bloemkool met kruiden en noten, voor een smakelijke en voedzame twist.
F - Fruit als lichte dessertoptie
Eindig met een licht en verfrissend dessert zoals een fruitsalade of appel met amandelschilfers uit de oven. Lekker en licht!
G – Geef groenten een voorkeurplaatsje
Plaats de groenten op tafel en houd het vlees in de keuken. Zo wordt het vanzelfsprekend om groenten bij te scheppen en wordt het gezondste bijgerecht vanzelf het hoofdingrediënt van de maaltijd.
H - Hummus als hapje
Zet worteltjes en zelfgemaakte hummus op tafel als aperitiefhapjes. Zo begin je de avond alvast met een lekker lichte snack.
I - Introduceer volkoren opties
Neem een zijwegje van het platbetreden pad en ga voor de volkorenvariant van brood, pasta of rijst. Ze hebben een stevigere bite en bevatten een stuk meer vezels.
J - Just the two of us: gember en kaneel
Wat deze twee superspecerijen in hun mars hebben is de laatste jaren niet ongemerkt voorbijgegaan. Ze geven diepgang aan de smaak zonder te zoet te worden. En dat is altijd mooi meegenomen.
K - Kruiden en specerijen voor diepgang
Gebruik kruiden als rozemarijn, tijm en munt in je gerechten en drankjes. Ze geven alles een verfijnde smaak en ze geuren heerlijk.
L - Licht verteerbare soep als voorgerecht
Kies voor een soep met een twist, zoals miso-gember- of knolseldersoep met geroosterde rode ui. Perfect om vooraf klaar te maken en heerlijk als opener.
{{newsletter}}
M - Maak gezonde sauzen met smaak
Zet sauzen op tafel op basis van yoghurt, geroosterde paprika of pompoenpuree. Ze zijn net zo smaakvol, maar lichter en voedzamer dan klassieke mayonaise.
N – Noten zijn lekkerder dan chips, en ze kunnen meer
Noten zijn zó gezond! Ze zitten tjokvol eiwitten, ijzer en mineralen. Ze zijn heerlijk van smaak en passen even goed bij het aperitief als bij sommige ovengerechten. Hoe meer afwisseling in noten, hoe beter. Neem wel de pure vorm, dus zonder extra suiker of zout.
O - Ovenopties in plaats van frituren
Kies voor ovenkroketjes of ovenfrietjes. Ze zijn net zo knapperig als gefrituurde versies en een stuk gezonder.
Doe een passeggiata na het eten, zoals de Italianen. Een rustig wandelingetje doet het diner zakken en verfrist je hoofd.
P - Passeggiata, Italiaanse stijl
Maak een wandeling na het eten, zoals de Italianen doen. Het is een verfrissende manier om het diner te laten zakken en geeft extra beweging.
Q - Quick & easy afhaalopties
Geen zin om te koken? Kies voor gezonde afhaalopties zoals sushi of een falafel-schotel in plaats van pizza. Zo blijft het licht en bijzonder.
R - Rechtsta-moment tijdens lange diners
Plan momenten om even op te staan tijdens het diner. Dat zorgt voor een betere bloedsomloop en geeft iedereen een frisse pauze.
S – Stoelendans.
Schuif na elk gerecht – of gewoon om het half uur – een stoel door, zodat iedereen met iedereen aan tafel zit. Dit maakt het speels en brengt de familie dichter bij elkaar. Er zullen altijd mopperaars zijn maar wedden dat het voor animo zorgt op je avond?
T - Tafel met variatie in smaken en kleuren
Zorg voor een gevarieerde tafel met kleurrijke gerechten en sauzen in verschillende smaken. Dit maakt het visueel aantrekkelijk en verrassend.
U - Uitdagende groentegerechten
Probeer nieuwe groentencombinaties, zoals een ovenschotel van pompoen en zoete aardappel met noten. Verrassend, voedzaam en feestelijk.
V - Verrassende bijgerechten in plaats van traditionele keuzes
Vervang de klassieke worteltjes of witloof door creatieve combinaties zoals spruitjes met walnoten of geroosterde wortelen met honing. En ga voor een volkoren stokbrood in plaats van een wit.
W - Water met een twist
Geef water extra smaak door citrus, munt of komkommer toe te voegen. Aantrekkelijker en dorstlessend zonder calorieën.
Xtra plezier met Charades
Maak het interactief! Speel na het eten een rondje Charades of Hints om iedereen aan het lachen te maken en in beweging te krijgen.
Y - Yoghurt in plaats van room in sauzen
Gebruik yoghurt in plaats van room voor een lichtere saus. Die zorgt voor een romige textuur zonder extra vetten.
Z – Zet de alcoholvrije drankjes op ooghoogte in de koelkast, als je gasten zichzelf mogen bedienen
Er zijn zoveel hippe dranken op de markt waarmee je gasten kan verleiden om ook eens alcoholvrij te genieten. Erdinger, Pico Bello, Paulaner Weissbier, GOD, Trottinette en co zien eruit alsof ze in een andere categorie spelen dan de bekende biermerken die een grote 0,0 % naast hun naam zetten.
Nog meer inspiratie?
Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief. Je ontdekt er als eerste hoe je met kleine, dagelijkse keuzes een groot verschil kunt maken.
De Nieuwe Levensgenieter
Bij De Nieuwe Levensgenieter zetten we smaak voorop en maken we gezonde keuzes makkelijker. Gezellig tafelen, zorgeloos genieten, een nieuwe definitie van bourgondiër. Daar gaan we voor.
Smaakt dit naar meer?
Lees dan zeker het artikel waarin Ilse D’Hooghe je uitgebreider vertelt hoe je je feesttafel lichter en even lekker maakt zonder aan fun & gezelligheid in te boeten. Op naar de feesten!